Joris en de geheimzinnige toverdrank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joris en de geheimzinnige toverdrank
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Oorspronkelijke titel George's Marvellous Medicine
Auteur(s) Roald Dahl
Kaftontwerper Quentin Blake
Genre Jeugdliteratuur
Uitgever Jonathan Cape (VK), Alfred A. Knopf, Inc. (VS), paperbackuitgave van Puffin Books. Nederlandse vertaling uitgegeven door Fontein.
Uitgegeven 1981
Medium Boek
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Joris en de geheimzinnige toverdrank (oorspronkelijke titel: George's Marvellous Medicine) is een boek van Roald Dahl uit 1981. Het verhaal gaat over een jongen, Joris, die een toverdrank brouwt om zijn chagrijnige en gemene grootmoeder een lesje te leren.

Het verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Grootmoeder woont bij Joris' ouders op de boerderij van zijn vader en is een humeurige ouwe tang die Joris alleen maar bang probeert te maken als zijn ouders er niet bij zijn. Ze zit voortdurend op hem te vitten en te mopperen. Joris' moeder accepteert dit gelaten (grootmoe is haar moeder) maar zijn vader heeft bijna een even grote hekel aan grootmoeder.

Op een dag brouwt Joris een drank om die aan grootmoeder te geven in plaats van haar medicijn. De ingrediënten haalt hij overal uit het huis vandaan: medicijnen, dierenmedicijnen, schoonmaakmiddelen, motorolie, bruine verf en nog veel meer. Het effect is verbazend: grootmoeder wordt zo groot als een huis en steekt boven het dak uit. Joris' vader is meteen enthousiast en voert het aan de dieren zodat ze al snel enorme paarden en koeien hebben. Het middel gaat schoon op die dag en niemand denkt meer aan grootmoeder.

De volgende dag wil vader nog meer toverdrank maken, maar Joris weet het recept niet meer. Vader probeert het aan de hand van het aantal lege blikken te achterhalen, maar het lukt niet om de eerste toverdrank na te maken. Toverdrank nummer 2 wordt aan een kip gevoerd en geeft haar lange poten, toverdrank nummer 3 geeft een lange nek. Toverdrank nummer 4 doet het tegengestelde van wat nummer 1 deed: hij laat de dieren krimpen.

Grootmoeder ziet Joris en zijn vader met de drank rommelen en wordt nijdig. Niemand denkt aan haar en niemand maakt zelfs nog wat te eten voor haar. Kwaad drinkt ze de drank op, denkend dat het iets lekkers is, en krimpt ten gevolge hiervan tot ze verdwijnt. Het geheim van de drank wordt niet achterhaald, maar Joris is in ieder geval van zijn vervelende grootmoeder af.

Trivia[bewerken]

Nadat toverdrank nummer 3 ook niet dezelfde blijkt te zijn als toverdrank nummer 1, merkt Joris op dat hij bij de vorige drank de motorolie en antivries vergeten was. Er is echter nóg een ingrediënt uit de garage dat in de eerste drank zat, namelijk smeervet. Dit verklaart mogelijk waardoor ook de vierde drank niet dezelfde werking heeft als de eerste. Een andere verklaring is dat de lege blikken en flesjes niet per se vol hoeven te zijn geweest toen Joris ze gebruikte, waardoor de verhoudingen hoogstwaarschijnlijk ook niet meer klopten.