Joris van Oostenrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joris van Oostenrijk
1505-1557
Georges d Autriche.jpg
Prins-bisschop van Luik
Periode 1544-1557
Voorganger Cornelis van Bergen
Opvolger Robert II van Bergen
Vader Maximiliaan van Oostenrijk
Moeder Margaretha van Edelsheim

Joris van Oostenrijk (Gent, 1505 - Luik, 1557) was een natuurlijke zoon van keizer Maximiliaan I en Margaretha van Edelsheim. In 1536 werd hij bisschop van Brixen en van Brescia en in 1538 werd bij bisschop van Valencia.

In 1544 werd hij benoemd in het prinsbisdom Luik, maar op zijn reis van Spanje naar Luik, werd hij in Lyon gevangengenomen en opgesloten en pas vrijgelaten na betaling van losgeld. De eerste jaren van zijn ambt liet hij onder meer zijn stad versterken en weerstond hij de invallen van vreemde troepen. In 1546 gaf hij aan Maria van Hongarije, gouvernante van de Nederlanden, de toelating om een versterking te bouwen in Mariembourg. De Oostenrijkers bouwden nadien ook versterkingen in Charlemont en in Philippeville. In zijn oorlog tegen keizer Karel V viel Hendrik II van Frankrijk in 1554 het prinsbisdom binnen en veroverde Mariembourg en Bouvignes en vervolgens ook Dinant, Couvin, Fosse, Agimont en Orchimont.

In de Hasseltse deelgemeente Kuringen is een straat naar hem vernoemd. In een epitaafgraf in de bisschoppelijke kapel van de plaatselijke Sint-Gertrudiskerk wordt zijn hart bewaard in een loden urne.