José Ángel Gurría

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gurría in 2012

José Ángel Gurría Treviño (Tampico, 8 mei 1950) is een Mexicaans diplomaat en econoom. Sinds 2006 is hij secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Gurría studeerde economie aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM) en de Universiteit van Leeds en sloot zich in 1968 aan bij de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI). In 1994 werd hij door president Ernesto Zedillo benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. In die functie onderhandelde hij onder andere over hervorming van de Mexicaanse buitenlandse schulden aan de Verenigde Staten na de Tequilacrisis en bekritiseerde hij de Wet Helms-Burton. Mede door zijn inspanningen werd de economische crisis bezworen. In 1998 werd hij benoemd tot minister van haciënda (financiën).

Na 2000 was hij hoofd van de Nationale Ontwikkelingsbank en lid van een externe adviesgroep van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. In 2005 werd hij op voorstel van de Mexicaanse president Vicente Fox tot secretaris-generaal van de OESO gekozen, waar hij op 1 juni 2006 in dienst trad.

Op 2 maart 2015 werd Gurría benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau.[1]