Jos. Bedaux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jos. Bedaux
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsinformatie
Nationaliteit Nederlandse
Geboortedatum 18 april 1910
Geboorteplaats Tilburg
Overlijdensdatum 14 juli 1989
Overlijdensplaats Goirle
Werken
Belangrijke gebouwen Gemeentehuis Hilvarenbeek (1949), verzorgingscomplex St. Josefzorg Tilburg (1954)
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Josephus (Jos.) Henricus Antonius Bedaux (Tilburg, 18 april 1910Goirle, 14 juli 1989) was een Nederlands architect die vooral actief was in Tilburg en omgeving.

Leven en werk[bewerken]

Jos. Bedaux was autodidact en leerde het vak vooral bij zijn vader, die aannemer was in Tilburg. Tijdens de crisis van de jaren dertig moet hij vroeg aan de slag en ontwerpt hij al in 1932 het klooster Ave Maria in Tilburg. De eerste jaren bouwt hij in een stijl die aan die van Alexander Kropholler doet denken. Voor het Brabants Studenten Gilde ontwierp Bedaux vanaf 1933 tot in de jaren 50 een groot aantal kapelletjes in diverse aan de Delftse School verwante traditionalistische stijlen. Daarin ontwikkelde hij een eigen romantisch traditionalisme. Goed voorbeeld daarvan is zijn eigen woning (1938). Na de oorlog haalt hij classicistische elementen in zijn architectuur, o.a. het gemeentehuis in Hilvarenbeek (1949) en het verzorgingscomplex St. Josefzorg in Tilburg (1954). In de jaren vijftig pakt hij een eigen modernistische stijl op, die gekenmerkt wordt door een tijdloze ingetogenheid.

Tjalling Koopmangebouw, Universiteit Tilburg

Hoogtepunt is het gebouw van de Katholieke Economische Hogeschool in Tilburg, tegenwoordig het hoofdgebouw van de Universiteit van Tilburg (1962). Ook de GGD (1967) en het kantongerecht (1968) in Tilburg zijn belangrijke bouwwerken. Bedaux bouwde ongeveer 500 werken in een grote diversiteit: kapellen, huizen, villa’s, kloosters en kerken (zoals de Maranathakerk), woningbouwcomplexen maar ook gebouwen voor onderwijs en gezondheidszorg. Zijn psychiatrische inrichtingen waren complete dorpen waar hij ook de strakke stedenbouwkundige structuur ontwierp. Hij werkte veel samen met tuinarchitect Pieter Buys. De laatste jaren is het werk van Jos. Bedaux opnieuw in de belangstelling gekomen doordat een groot aantal bouwwerken op gemeentelijke monumentenlijsten en op de rijksmonumentenlijst geplaatst is. In 2009 is de stichting Jos. Bedaux architect opgericht met in het bestuur: Jo Coenen, Mariet Willinge, Martien Jansen, Aart Oxenaar, Jacq. de Brouwer, Thomas Bedaux en George Bedaux. De stichting wil het werk van Jos. Bedaux opnieuw onder de aandacht brengen en het erfgoed beschermen.

Het bureau van Jos. Bedaux werd voortgezet door zijn zoons Peer en George Bedaux en later Jacques de Brouwer onder de naam Bedaux De Brouwer Architecten. Inmiddels zijn de kleinzonen Pieter en Thomas de zonen opgevolgd.

Externe link[bewerken]

Zie ook[bewerken]

  • Lijst van Nederlandse architecten
  • Jos. Bedaux 1910-1989 / [teksten: Frans en George Bedaux ; red. adviezen: Arjen Oosterman ; vormgeving: Leen Bedaux]. - Tilburg : Stichting Jos. Bedaux Architect, 2010. - 96 p. : ill. ; 24 cm