Jos Heymans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jos Heymans
Jos Heymans van RTL Nieuws tijdens verkiezingen bij de VVD, 9 juni 2010
Achtergrondinformatie
Geboorteplaats Schiedam
Beroep Journalist
Portaal  Portaalicoon   Media

Jos Heymans (Schiedam, 17 januari 1951) is een Nederlands journalist. Hij is columnist voor RTL Nieuws. Eerder was hij parlementair verslaggever voor dezelfde nieuwsorganisatie met als portefeuilles Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking. Ook deed hij verslag van de ontwikkelingen in de Europese Unie. Heymans was de vaste vervanger van Frits Wester als politiek analist. Daarnaast is Heymans oud-voorzitter van de Parlementaire Pers Vereniging (PPV) en oud-bestuurslid van het internationaal perscentrum Nieuwspoort.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Heymans begon zijn journalistieke carrière in 1973 bij het Haagse regionale dagblad Het Binnenhof en raakte al snel bij de politiek betrokken. In 1976 ging hij werken bij de Geassocieerde Pers Diensten, onder meer als parlementair/departementaal verslaggever. Sinds 1 mei 1995 is Heymans actief voor de Haagse redactie van RTL Nieuws, in 2016 ging hij met pensioen.[1] Hij bleef wel elke zaterdag een column schrijven voor de website.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 2003 bracht Heymans het boek Het jaar van de waanzin (ISBN 90-120-9769-X) uit dat gaat over de politieke gebeurtenissen in het jaar 2001-2002. Heymans zelf typeert het als de meest turbulente periode in de parlementaire geschiedenis van Nederland'.[2]

In 2010 verscheen zijn tweede boek 'Over rechts, de formatie' (ISBN 978 9461560063), een verslag in dagboekvorm achter de schermen van de kabinetsformatie van VVD, CDA met gedoogsteun van de PVV. Het boek bevat tevens een dubbelinterview met Mark Rutte (VVD) en Maxime Verhagen (CDA), die terugblikken op de formatie.

Zie de categorie Jos Heymans van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.