Jos van der Kooy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jos van der Kooy
Volledige naam Jos van der Kooy
Geboren 1 december 1951
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1980 - heden
Beroep(en) Organist
Instrument(en) Kerkorgel, concertorgel
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Jos van der Kooy (Rotterdam, 1 december 1951) is een Nederlands organist.

Loopbaan[bewerken]

Van der Kooy studeerde hoofdvak orgel bij Piet Kee aan het Amsterdams Conservatorium. In 1981 kreeg hij de Prix d'Excellence uitgereikt. Zijn studie vervolgde hij bij Daniel Roth, Hans Haselböck, Charles de Wolff en Ewald Kooiman.

Op vijftienjarige leeftijd werd hij organist van de Pniëlkerk in Amsterdam.[1] In 1980 werd hij benoemd tot docent aan het Conservatorium van Leeuwarden. De gelijktijdige benoeming tot organist van de Grote of Jacobijnerkerk van Leeuwarden zegde hij al direct op ten gunste van de Westerkerk te Amsterdam, waar hij in 1981 de organist werd van het Duyschot-orgel. Later werd hij docent orgel, improvisatie en kerkmuziek aan het Conservatorium van Alkmaar en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

In 1990 werd Van der Kooy stadsorganist van Haarlem als opvolger van zijn oud-leraar Piet Kee. Hij werd hiermee vaste bespeler van het wereldberoemde hoofdorgel van Christian Müller in de Grote of Sint-Bavokerk en het Cavaillé-Coll-orgel van de Philharmonie Haarlem. In 2007 is hij Gert Oost opgevolgd als vaste bespeler van het Bätz-orgel in de Gotische Zaal van Paleis Kneuterdijk, het gebouw van de Raad van State in Den Haag. In oktober 2017 nam hij afscheid als stadsorganist van Haarlem. Daarbij kreeg hij de zilveren erepenning van de gemeente Haarlem.[2]

Jos van der Kooy heeft meegewerkt aan verschillende orgelfestivals en is bekend als organisator, jurylid en docent van het Internationaal Orgelfestival dat tweejaarlijks in de Grote Kerk in Haarlem wordt gehouden. Hij is ook een promotor van hedendaagse orgelmuziek en van de improvisatiekunst.

Externe link[bewerken]