José Alfredo Jiménez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jose Alfredo Jimenez Sandoval)
José Alfredo Jiménez
José Alfredo Jiménez
Algemene informatie
Geboren 19 januari 1926Bewerken op Wikidata
Geboorteplaats Dolores HidalgoBewerken op Wikidata
Overleden 23 november 1973Bewerken op Wikidata
Overlijdensplaats Mexico-StadBewerken op Wikidata
Land Vlag van Mexico Mexico
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

José Alfredo Jiménez Sandoval (Dolores Hidalgo, 9 januari 1926 - Mexico-Stad, 23 november 1973) was een Mexicaans singer-songwriter die vooral bekend werd vanwege zijn rancheraliederen.

Jiménez werd geboren in de deelstaat Guanajuato, maar toen hij acht was verhuisde zijn familie naar Mexico-Stad, waar hij zijn eerste liederen schreef. Jiménez was niet opgeleid als musicus en was niet bekend met veel muzikale termen. Volgens Miguel Aceves Mejía speelde hij zelfs geen muziekinstrument, hoewel hij in werkelijkheid waarschijnlijk wel gitaar speelde. Desalniettemin schreef hij meer dan 200 liederen, waaronder Ella, El Rey, Media vuelta, El jinete, Si nos dejan, Cuando el destino, El caballo blanco, Llego borracho el borracho, Que te vaya bonito en vooral Camino de Guanajuato, waarin hij over zijn thuisstaat zong.

Jiménez overleed in 1973. Als laatste lied nam hij Gracias op waarin hij zijn publiek bedankte. Zijn liederen worden gezien als onderdeel van het Mexicaanse culturele erfgoed, en worden nog steeds door vele muzikanten uit de Spaanstalige wereld gezongen. De graftombe van Jiménez in Dolores Hidalgo is een toeristische bestemming.