Jose Chavez y Chavez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gevangenisfoto van Chavez bij zijn vrijlating in 1909

Jose Chavez y Chavez (Ceboleto (New Mexico), 1851 - ?, 1924) was een cowboy in het wilde westen van de Verenigde Staten (New Mexico). Chavez was lid van Iron Clad die later The Lincoln County Regulators werden die streden in The Lincoln County War.

Afkomst[bewerken]

Hij behoorde tot een Mexicaans-Amerikaanse Indianenstam. Op jonge leeftijd ging hij de grens van Mexico naar de Verenigde Staten over. In het Amerikaanse Wilde Westen werd hij een cowboy op vrij jonge leeftijd. Hij bleef wel zeer trots op zijn afkomst.

Iron Clad[bewerken]

Chavez had een kleine overvallen gepleegd voordat hij voor John Tunstall ging werken in 1878. Toen hij bij Iron Clad kwam was hij ongeveer 27 jaar oud. Hier leerde hij Billy the Kid ook kennen en de andere leden van Iron Clad. Samen vormde ze met nieuwe leden The Regulators na de dood van Tunstall.

Op 1 april 1878 werd sheriff Dolan Baker vermoord door Billy the Kid maar Chavez nam de schuld op zich. Er vielen daarna steeds meer en vaker doden aan beide groepen van de oorlog en uiteindelijk werden de overgebleven Regulators in een hinderlaag gelokt in het huis van Alex McSween. Hierbij stierf McSween en enkele leden van The Regulators maar Chavez overleefde net als The Kid.

Na de oorlog[bewerken]

Ongeveer een jaar na de oorlog, in maart begon de gouverneur van New Mexico een groep genaamd The Lincoln County Mounted Rifles die ervoor moest zorgen dat de misdaad in de stad minder zou worden en daarbij ook het opruimen van The Seven Rivers Cowboys. Dit mislukte en de groep bestond ook maar drie maanden en daarna sloot Chavez zich kort aan bij The Rustlers. Ook getuigde hij voor Billy the Kid in een proces. Er werd ook gedacht dat Chavez in 1880 een zwaar veroordeelde crimineel zou hebben vermoord.

Na de dood van Billy the Kid[bewerken]

Billy the Kid stierf in 1881 door te zijn neergeschoten door Pat Garrett. Na Billy's dood werd Chavez een landloper door het Amerikaanse zuidwesten. Soms had hij een bepaald doel een andere keer niet maar één van zijn doelen was het ontmoeten van Bob Ford, die de officiële moordenaar van Jesse James is. Volgens een legende hielden Bob Ford en Chavez een schietspelletje en nadat Chavez Ford had uitgedaagd voor een duel, nam Ford de benen omdat hij zeer onder de indruk was van de schietkunsten van Chavez.

Een nieuwe bestemming[bewerken]

Later werd Chavez een politieman maar vond dat niks en sloot zich toen aan bij de twee bendes van Vicente Silva nadat hij goede vrienden met hem was geworden. De namen van de twee bendes waren Las Gorras Blancas ("The White Caps") en Bandit Society.
De eerste bende was een soort van terroristische groep en de tweede was een soort maffiabende. Vicente Silva liet Chavez samen met Julian Trujillo en Eugenio Alarid een man vermoorden met de naam Patricio Maes. In februari 1893 liet Vicente ook zijn eigen zwager genaamd Gabriel Sandoval vermoorden en dit leidde tot het argwaan bij de vrouw van Vicente en daardoor moest zij ook dood van hem. De groep dacht echter dat hij geestesziek was geworden en hebben hem toen doodgeschoten tijdens het graven van het graf van zijn vrouw.

Gevangenschap[bewerken]

In 1894 werden enkele mannen gearresteerd wegens de moord op Patricio Maes en werd Chavez een voortvluchtige en uiteindelijk gearresteerd op 26 mei 1894. Hij werd schuldig bevonden voor de moord en hiervoor kreeg hij de doodstraf, ook bij de tweede rechtszaak kreeg hij de doodstraf. De nieuwe gouverneur van New Mexico zette deze straf om naar levenslang, hetgeen leidde tot veel publiciteit. Tijdens een gevangenisopstand in de gevangenis waar Chavez toen zat hielp hij de politie.
Hiervoor verleende de gouverneur van New Mexico George Curry hem gratie en Chavez kwam vrij op 11 januari 1909. Na zijn vrijlating leidde hij 15 jaar lang een zorgeloos bestaan en stierf een natuurlijke dood in 1924.