Josep Coll i Martí

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Josep Coll i Martí
Tijdens een presentatie van een van zijn boeken in 2013
Tijdens een presentatie van een van zijn boeken in 2013
Algemene informatie
Pseudoniem(en) Pep Coll
Geboren Pessonada (Pallars Jussà)
16 oktober 1949
Land Catalonië
Werk
Jaren actief 1993-heden
Genre verhalend proza
Bekende werken Dos taüts negres i dos de blancs
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Josep Coll i Martí, beter bekend onder zijn pseudoniem Pep Coll (Pessonada, 16 oktober 1949) is een Catalaans schrijver en journalist.[1]. Hij is afkomstig uit Pessonada, vroeger een zelfstandige gemeente maar nu een deel van Pont de Claverol. Zijn geboortestreek, de comarca Pallars Jussà, gelegen op de zuiderflank van de Pyreneeën, speelt in zijn literaire werk een belangrijk rol. Hij heeft ook Catalaanse taal en literatuur onderwezen. Hij is een freelance medewerker van verschillende dagbladen: Segre, El Periódico en het tijdschrift Descobrir Catalunya.

Werk van hem werd vertaald in het Frans, Italiaans, Spaans, Occitaans, Aragonees en Baskisch.[2]

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Pep Coll komt uit een weinig bemiddelde familie. Zijn middelbare studies volgt hij aan het seminarie van La Seu d'Urgell waarna hij letteren en wijsbegeerte studeert aan de Universiteit van Barcelona. Na zijn studies begint hij als leraar Catalaans in Pobla de Segur.[3] Vanaf 1980 wordt hij docent Catalaanse taal en literatuur aan de middelbare school I.E.S Màrius Torres in Lleida tot hij in 2009 met pensioen gaat.[3]

Hij leidt een actief leven, als voorzitter van het centrum voor lokale geschiedenis Centre d'Estudis del Pallars en ook in andere verenigingen. Zijn hobby en passie is de studie en de vulgarisering van de volkscultuur, het dialect van Pallars, de traditionele volksverhalen en mythen, waarvan hij elementen verwerkt in zijn verhalend proza en ook in kinder- en jeugdboeken.

In 2007 kreeg hij de prestigieuze romanprijs Premi Sant Jordi de novel·la voor Les senyoretes de Lourdes (De meisjes van Lourdes), een biografie over Bernadette Soubirous. Zijn bekendste en meest bekroonde roman is Dos taüts negres i dos de blancs (Twee zwarte en twee witte doodskisten) uit 2013. Het is een historische roman die zich in de Pyreneeën in de jaren 1953 afspeelt, kort na het einde van de Spaanse Burgeroorlog. Hij gaat over een aantal misdaden die doodgezwegen werden om het al benarde image van de jonge franquistische dictatuur niet nog meer te schaden.[4]

Als begenadigd alpinist en skiër kent hij de oostelijke Pyreneeën, het decor van de meeste van zijn werken, beter dan wie ook.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Een volledige bibliografische fiche, met inbegrip van de vertalingen vind je hier.

  • Les senyoretes de Lourdes (2008)
  • Dos taüts negres i dos de blancs (2013)

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]