Naar inhoud springen

Josep Puig i Cadafalch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Josep Puig i Cadafalch
Josep Puig i Cadafalch
Persoonsinformatie
Nationaliteit Spaans
Geboortedatum 17 oktober 1867
Geboorteplaats Mataró
Overlijdensdatum 23 december 1956
Overlijdensplaats Barcelona
Beroep architect, kunsthistoricus, politicus, professor
Werken
Belangrijke gebouwen Casa Amatller, Casa Terrades, Fàbrica Casaramona
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Josep Puig i Cadafalch (Mataró, 17 oktober 1867Barcelona, 23 december 1956) was een van de belangrijkste architecten van het modernisme català, de Catalaanse variant van jugendstil/art nouveau.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Puig i Cadafalch werd geboren in Mataró, een industriële stad in de provincie Barcelona.

Na zijn studie Architectuur en Mathematische fysica in Barcelona keerde Puig i Cadafalch terug naar zijn geboortestad, waar hij op 24-jarige leeftijd voor vijf jaar de taak van gemeentelijke architect op zich nam. Het is in deze stad dat hij zijn eerste gebouwen tot stand bracht.

Puig i Cadafalch werd vervolgens docent aan de school voor Architectuur van Barcelona met als specialiteit waterbouwkunde en sterkteleer. In 1907 werd hij stichtend lid van het Institut d'Estudis Catalans. 1917 nam hij de functie van voorzitter van de Mancomunitat de Catalunya (Unie van Catalonië) op zich, waar hij een ambitieus plan ontwikkelde voor onderwijs en cultuur en een start liet maken met de archeologische opgravingen van Empúries. Bovendien heeft hij voor veel nieuwe wegen en de ontwikkeling van de agricultuur gezorgd. In 1923 werd Puig i Cadafalch ontslagen en vervangen door Alfons Sala.

Puig i Cadafalch was een leerling van Lluís Domènech i Montaner, die hij beschouwde als de laatste vertegenwoordiger van het Catalaans modernisme.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens sommige deskundigen kan het werk van Puig i Cadafalch in drie periodes worden verdeeld, namelijk het Modernisme (època rosa), het Rationalisme (època blanca) en het Monumentalisme (època groga).

Casa Amatller te Barcelona

Modernisme[bewerken | brontekst bewerken]

Puig i Cadafalch voelde zich erg verbonden met zijn streek en gebruikte als model Catalaanse aristocratische plattelandshuizen. Deze periode staat bekend als de època rosa (rose periode), vanwege het gebruik van baksteen in zijn gebouwen in combinatie met azulejo en smeedtechnieken. In zijn werk zijn de invloeden te zien van zijn leermeester Lluís Domènech i Montaner en van Josep Vilaseca i Casanovas, vooral wat betreft het gebruik van neogotische en neorenaissance vensters. Er is eveneens gelijkenis te zien met de architectuur van Alfred Messel of de Beurs van Berlage.

Rationalisme[bewerken | brontekst bewerken]

De tweede periode van de architectuur van Puig i Cadafalch staat bekend als de època blanca (witte periode) en is gebaseerd op de stijl van de nieuwe bourgeoisie. De werken zijn niet monumentaal zoals in zijn eerste periode, maar bestaan vooral uit particuliere woningen.

Monumentalisme[bewerken | brontekst bewerken]

Het Monumentalisme is de derde periode uit het werk van Puig i Cadafalch en wordt ook wel de època groga (gele periode) genoemd. Deze stijl werd tijdens de periode van de Wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona ontwikkeld. Deze fase wordt gekenmerkt door het monumentalisme en het neoclassicisme en de gele kleur van de voorgevels, evenals de nabootsing van de Romaanse architectuur, vermengd met Valenciaanse en Andalusische kenmerken.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Josep Puig i Cadafalch op Wikimedia Commons.