Joseph Boulogne Chevalier de Saint-George

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joseph Boulogne Chevalier de Saint-George

Joseph Boulogne Chevalier de Saint-George (Guadeloupe, 25 december 1745Parijs, 12 juni 1799), bijgenaamd De zwarte Mozart, was een Frans componist, violist en befaamd schermer.

Saint-George was van Frans-Afrikaanse afkomst. Zijn moeder was een slavin, zijn vader de Fransman George de Bologne Saint-George, eigenaar van een plantage. Zijn vader bracht hem op 10-jarige leeftijd naar Frankrijk.

Hij was zes jaar op een kostschool (tot zijn 19e) waar hij het schermen leerde van Texier de la Boessière. Zijn eerste faam genoot hij als kampioen schermer. Hij kreeg muziekonderricht van François-Joseph Gossec en waarschijnlijk vioolles van Jean-Marie Leclair. Hij ging in 1761 in dienst als officier van de Koninklijke Garde. Omdat hij slechts drie maanden per jaar in werkelijkheid actief was, kon hij zijn studie gewoon vervolgen.

In 1773 werd hij benoemd tot dirigent van Le Concert des Amateurs, een voor die tijd groot orkest met 70 leden, bestaande uit zowel beroeps- als amateurmusici, nadat hij enkele jaren als eerste violist in het orkest had gespeeld. Met zijn orkest zou de eerste uitvoering zijn gegeven van Mozarts "Sinfonia Concertante" en van zijn ballet "Les Petit Riens".

Het boek Foil and Bow geeft aan dat: "Tezamen met Gossec, was Saint-George, vanaf het begin van de jaren zeventig van de 18e eeuw, een van de eerste Franse componisten van strijkkwartetten en een van de pioniers van het componeren van de symfonie concertante, een genre dat bijzonder in de mode was in het Parijs van het laatste kwartaal van de 18e eeuw."

Toen de Franse Revolutie in 1789 uitbrak, koos hij de zijde van de revolutionairen. Dat belette hem niet zich verder actief met de muziek bezig te houden. In 1790 componeerde hij zelfs, nog steeds in het leger, een opera "Guillaume-Tout-Cœur ou les Amis de village".

Deze componist is gedurende 200 jaar in de vergetelheid geraakt en naar schatting is slechts een derde van zijn composities bewaard is gebleven.

Het oeuvre van Saint-George bestaat uit symfonieën, vioolconcerten, strijkkwartetten, et cetera.

Externe link[bewerken]