Joseph Brant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joseph Brant, 1776, door George Romney

Thayendanegea alias Joseph Brant (1742- Burlington, 24 november 1807) was een Indiaans oorlogsleider van de Mohawks die eerst de Fransen en nadien de Amerikanen bevocht tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

De blanken noemden hem "Joseph Brant", maar hij werd als Thayendanegea geboren in de Ohio-vallei en groeide op in Canajoharie Castle in de vallei van de Mohawkrivier in de staat New York. Op 13-jarige leeftijd nam hij deel aan de invasie van Nieuw-Frankrijk door de Engelsen en hun mohawk-bondgenoten. Hij ging naar school in Connecticut en bezocht ook Engeland.

Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog koos hij de kant van de Britten en overtuigde vier van de belangrijkste Irokezenstammen om zich bij hen en de loyalisten aan te sluiten. Brant nam deel aan de slag bij Oriskany in 1777 en leidde nadien de guerrilla tegen de Amerikaanse kolonisten die zich in Pennsylvania en New York vestigden.

De Mohawks weken bij het einde van de oorlog uit naar Canada en Brant wijdde zich aan de vertaling van een gebedenboek naar het Mohawk. Brant was tevens vrijmetselaar

Externe links[bewerken]