Joop Crouwel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Joseph Crouwel)
Joop Crouwel
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsinformatie
Volledige naam Joseph Crouwel jr.
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 15 maart 1885
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum 16 februari 1962
Overlijdensplaats Den Haag
Beroep Architect
Werken
Belangrijke gebouwen Hoofdpostkantoor, Utrecht
Stijl Amsterdamse School
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
De centrale hal van het Utrechtse Hoofdpostkantoor met paraboolvormige bogen.

Joseph Crouwel (Amsterdam[1], 15 maart 1885 - Den Haag, 16 februari 1962) was een door de Amsterdamse School beïnvloede Nederlandse architect.

Joop (Joseph) Crouwel jr. trad na zijn opleiding aan de Quellinusschool in Amsterdam in dienst bij de bureaus van Karel de Bazel en H.P. Berlage[2]. Hij besloot in 1917 om als architect bij de Landsgebouwendienst (die in 1922 opging in de nieuwe Rijksgebouwendienst) te gaan werken. Hij werd bij de Landsgebouwendienst 'Tweede District' adjunct-Rijksbouwmeester onder Rijksbouwmeester Henry Teeuwisse. Bij de Rijksgebouwendienst was hij tot zijn pensioen een van de hoofdarchitecten. Zijn vader was als bouwkundige eerder al verbonden geweest aan een ander Rijksbouwbureau, dat van de "Rijksbouwkundige voor de Gebouwen van Onderwijs enz.". Een van zijn achterneven was begin 21e eeuw de Rijksbouwmeester van de Rijksgebouwendienst: de bekende architect Mels Crouwel.

Joop Crouwel ontwierp vooral veel gebouwen voor de PTT[3]. De opvallendste werken van zijn hand zijn de postkantoren in Utrecht, Haarlem, Bussum, het verwoeste telefoon/telegraafgebouw in Arnhem, enkele gebouwen voor de Rijks Veeartsenijschool te Utrecht en een Rijks-H.B.S. in Harlingen. Na de Tweede Wereldoorlog bouwde hij onder andere een van de hoofdkantoren van de PTT bij de Kortenaerkade in Den Haag (rond 2000 gesloopt).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. https://www.openarch.nl/saa:86ee9776-30e8-4f37-82de-21a1bed441f9. Gearchiveerd op 27 augustus 2023.
  2. Joop Crouwel op Wendingen ~ Platform voor de Amsterdamse school. Gearchiveerd op 24 november 2020. Geraadpleegd op 27 augustus 2023.
  3. Iconen van de post. Gearchiveerd op 9 september 2010. Geraadpleegd op 2 november 2008.
Zie de categorie Joseph Crouwel jr. van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.