Joseph Liebgott

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Joseph Liebgott
Pfc joseph d liebgot506jpg.jpg
Bijnaam Joe
Geboren 17 mei 1915
Lansing
Overleden 28 juni 1992
San Bernardino
Land/partij Verenigde Staten
Onderdeel United States Army
Dienstjaren 1942-1945,
Eenheid Easy Company, 2e bataljon, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division
Slagen/oorlogen Landing in Normandië
Operatie Market Garden
Slag om de Ardennen

Joseph Liebgott (Lansing, 17 mei 1915San Bernardino, 28 juni 1992) was een Amerikaans militair. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht hij in Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment, 101e Luchtlandingsdivisie, beschreven in het boek en de televisieserie Band of Brothers.

Levensloop[bewerken]

Voor de oorlog[bewerken]

Liebgotts familie had een Duitse oorsprong. De familie Liebgott verhuisde naar de Verenigde Staten. Joseph en de andere kinderen werden allemaal naar een katholieke school gestuurd, om hun Joodse achtergrond te verbergen. Dit deden ze om dat ze bang waren dat de toekomstige generatie hen zou achtervolgen vanwege hun geloof. Voor de oorlog werkte Joseph in een kapperszaak.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Liebgott nam deel aan alle belangrijke gevechten van de Easy Company. Zijn belangrijkste rol in de oorlog was als tolk; Liebgott sprak namelijk vloeiend Duits. Toen de Easy Company het concentratiekamp in Landsberg had ontdekt, moest hij als tolk de gevangenen melden dat ze nog tijdelijk in het kamp moesten blijven. Dit viel Liebgott, als Jood, erg zwaar.

Na de oorlog[bewerken]

Na de oorlog werkte hij korte tijd als taxichauffeur, alvorens hij naar Oakland (Californië) verhuisde. Aldaar kreeg hij samen met zijn vrouw acht kinderen. Joseph had ervoor gekozen om nooit met zijn gezinsleden over de ervaringen in de oorlog te praten. Ook is hij nooit op een reünie van de Easy Company verschenen.

Band of Brothers[bewerken]

In de miniserie Band of Brothers wordt het personage van Jospeh Liebgott vertolkt door acteur Ross McCall.