Naar inhoud springen

Joseph Paxton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joseph Paxton
Joseph Paxton
Geboren 3 augustus 1803
Overleden 8 juni 1865
Geboorteland Groot-Brittannië
Standaardafkorting Paxton
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Joseph Paxton aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Sir Joseph Paxton (Milton Bryant (Bedfordshire), 3 augustus 1803Sydenham, 8 juni 1865) was een Brits plantkundige, tuinarchitect en architect.

Hij ontwierp het Crystal Palace te Londen voor de eerste wereldtentoonstelling van 1851, in het Hyde Park. In het Crystal Palace toont de architect de mogelijkheden van geprefabriceerde elementen van metaal en glas, waarmee snel gebouwd kon worden.

Verder ontwierp hij het landhuis Mentmore Towers in Buckinghamshire (gebouwd van 1852-54). Bovenal was hij geïnteresseerd in de aanleg van tuinen. Zo werd hij adviseur voor verschillende botanische tuinen en arboreta in Engeland. Tussen 1835 en 1839 organiseerde hij diverse expedities op zoek naar nieuwe plantensoorten.

In 1831 publiceerde Paxton in het maandblad 'The Horticultural Register'. Gevolgd in 1834 door het 'Magazine of Botany'. Daar volgde in 1840 het zakboekje Botanical Dictionary op, The Flower Garden in 1850 en de Calendar of Gardening Operations.