Joseph Wresinski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joseph Wresinski

Joseph Wresinski (Angers, 12 februari 1917Parijs, 14 februari 1988) was een Franse priester en oprichter van de beweging ATD Vierde Wereld. Vandaag de dag heeft die beweging vertakkingen in 26 landen in Azië, Europa, Afrika, en Amerika. Het Landelijk centrum van Nederland bevindt zich in Den Haag.

Biografie[bewerken]

Wresinski werd geboren in een arme wijk van Angers. Zijn vader was een Poolse immigrant; zijn moeder een Spaanse immigrante. Hij vocht zijn hele leven tegen armoede en uitsluiting samen met de allerarmsten. In 1957 richtte hij de Beweging ATD Vierde Wereld op in een woonbarakkenkamp voor dakloze gezinnen in Noisy-le-Grand, dat twee jaar eerder was opgericht door Abbé Pierre. Wresinski begon met de kampbewoners een bibliotheek, een peutertuin en een kindertrefpunt; hij zocht tegelijkertijd ook hulp van buitenaf.
Hij was de auteur van het rapport Grande pauvreté et précarité économique et sociale (Grote armoede en gemis aan basis economische en sociale zekerheid) voor de Franse Economische en Sociale raad. Dit rapport baande de weg voor het uitgebreide werk van de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Raad van Europa. Het was ook de aanzet voor de wet tegen sociale uitsluiting in Frankrijk (juli 1998).

Wresinski lanceerde de internationale dag voor de uitroeiing van armoede, die jaarlijks op 17 oktober plaatsvindt. Later werd deze dag erkend door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Externe links[bewerken]