Josephine van Leuchtenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joséphine van Leuchtenberg
1807 - 1876
Josephine van Leuchtenberg
Koningin-gemalin van Zweden
Koningin-gemalin van Noorwegen
Periode 1844 - 1859
Voorganger Désirée Clary
Opvolger Louise der Nederlanden
Vader Eugène de Beauharnais
Moeder Augusta van Beieren

Wapen als koningin van Zweden en Noorwegen.

Josephine Maximilienne Eugénie Napoléone de Beauharnais, prinses van Leuchtenberg (Milaan, 14 maart 1807Stockholm, 7 juni 1876) was koningin van Zweden en Noorwegen. Ze was dochter van Eugène de Beauharnais en Augusta van Beieren. In Zweden en Noorwegen was Josephine beter bekend als koningin Josefina.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Josephine werd geboren in Milaan. Haar vader was de stiefzoon van keizer Napoleon I van Frankrijk, en door zijn schoonvader werd hij verheven tot hertog van Leuchtenberg. Haar moeder was immers een dochter van koning Maximiliaan I Jozef van Beieren. Bij haar geboorte kreeg Josephine van Napoleon de titel prinses van Bologna. Later werd ze ook hertogin van Galliera.

Josephine had vier jongere zussen: Eugénie (1808-1847), die huwde met Frederik Willem Constantijn van Hohenzollern-Hechingen, Amélie (1812-1871), die huwde met keizer Pedro I van Brazilië, Théodelinde (1814-1857), die huwde metWillem I van Urach, en Carolina (1816). Josephine had ook nog twee jongere broertjes: August (1810-1835), die huwde met koningin Maria II van Portugal, en Maximiliaan (1817-1852), die huwde met grootvorstin Maria Nikolajevna van Rusland, dochter van tsaar Nicolaas I.

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 juni 1823 trad Josephine in het huwelijk met kroonprins Oscar van Zweden. Ze kregen vijf kinderen:

Toen haar echtgenoot in 1844 als Oscar I de troon besteeg werd zij koningin van Zweden en Noorwegen. Ze hield zich bezig met liefdadigheid en zette een instituut voor vrouweneducatie op.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Josephine of Leuchtenberg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.