Josiah Latimer Clark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Josiah Latimer Clark

Josiah Latimer Clark (Marlow (Buckinghamshire), 10 maart 1822Londen, 30 oktober 1898) was een Engels elektrotechnicus en uitvinder. Hij was met name betrokken bij de ontwikkeling van de telegrafie, en in speciaal, bij de trans-Atlantische telegraafkabel.

Levensloop[bewerken]

Josiah Clark verkreeg zijn aanleg voor de scheikundige toen hij werkzaam was bij chemische fabrieken in Dublin. Maar in 1848 werd hij ondersteunend technicus onder zijn oudere broer Edwin Clark (1814-1894) bij de constructie van de Menai rivierbrug. Wanneer zijn broer twee jaar later als technicus werd benoemd bij de Electric Telegraph Company, was Josiah opnieuw zijn assistent maar volgde hem later op als hoofdtechnicus.

In 1854 nam hij een patent op het "transport van brieven en pakketjes tussen locaties via luchtdruk of vacuüm" en was later betrokken bij de bouw van een grote buitenpost installatie tussen het hoofdpostkantoor en station London Euston.

Rond dezelfde periode hield hij zich ook bezig in experimenteel onderzoek in transport van elektrische energie via onderzeese kabels, waarop hij in 1855 een vlugschrift publiceerde. In 1859 was hij lid van een commissie die door de regering was aangesteld om het aantal fouten in onderzeese kabels terug te dringen. Samen met zijn partner Charles Tilston Bright voerde hij verbeteringen door in de kabelisolatie.

Josiah Clark besteedde ook veel aandacht op het gebied van elektrisch meetinstrumentarium en ontwierp daarnaast verschillende apparaten en methodes. Met de uitvinding van het Clark-normaalelement nam hij een leidende rol in het vastleggen van elektrische standaarden. Ter ere van de 18-19e-eeuwse Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta werd door Clark het begrip "Volt" geïntroduceerd.

Publicaties[bewerken]

  • J.T. Clark, An Elementary Treatise on Electrical Measurements, 1868
  • J.T. Clark, H. Sadler, The Star Guide, 1886
  • J.T. Clark, A Dictionary of Metric and Other Useful Measures, 1891