Jostiband Orkest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jostiband Orkest
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1966 - heden
Oorsprong Zwammerdam, Vlag van Nederland Nederland
Bezetting
Huidige leden Circa 160
Website
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Het Jostiband Orkest (of gewoon Jostiband) is een orkest voor verstandelijk gehandicapten.

Geschiedenis[bewerken]

De Jostiband is opgericht in september 1966 als muziekclub van de toenmalige Johannes Stichting te Nieuwveen. In 1974 verhuisden de bewoners van deze stichting naar Zwammerdam, dat sindsdien de thuisbasis van het orkest is. Het orkest wordt tegenwoordig geleid door Ipse de Bruggen, een organisatie in Zuid-Holland die zorg, ondersteuning, behandeling en begeleiding biedt aan mensen met een verstandelijke of meervoudige handicap.

De Jostiband telt circa 160 leden en is daarmee het grootste orkest met uitsluitend muzikanten met een verstandelijke handicap ter wereld.[1] Concerten vinden maandelijks plaats – meestal in Nederland, maar ook regelmatig in het buitenland.

In 2003 werd het programma rond het Nieuwjaarsconcert van de Jostiband genomineerd voor de Gouden Roos.

Eind 2008 was er een tv-show van de Jostiband ter gelegenheid van Sinterklaas genaamd 'De Jostiband pakt uit'.

Tijdens de Koningsvaart bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander op 30 april 2013 trad de Jostiband op vanaf een schip op het IJ te Amsterdam. Op 6 juli 2013 mocht het orkest meedoen aan één van de Vrijthofconcerten van Andre Rieu.

Op 5 september 2016 gaf de Jostiband een groot jubileumconcert vanwege het 50-jarig bestaan van de band. Hierbij traden ook artiesten op zoals Armin van Buuren, Gerard Joling, René Froger, Marco Borsato en Ellen ten Damme. Dit evenement vond plaats in de Ziggo Dome in Amsterdam. Ook koning Willem-Alexander was hierbij aanwezig.[2]

Het orkest staat onder leiding van Lyan Verburg.

Externe links[bewerken]