Jotam van Juda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel gaat over Jotam, de koning van Juda. Zie Jotam (zoon van Gideon) voor de zoon van Gideon.
Jot(h)am
767-735 v.Chr.
Koning van Juda
Periode 742-735 v.Chr. of 740-732 v.Chr.
Voorganger Uzzia
Opvolger Achaz
Vader Uzzia
Moeder Jerusa
Dynastie Huis van David
Kinderen Achaz

Jotam ("De Heer is volmaakt", Hebreeuws: יותם) was de koning van Juda. Hij volgde zijn vader Uzzia op. Zijn koningschap wordt tegenwoordig gedateerd van 742 v.Chr. tot 735 v.Chr. of van 740 v.Chr. tot 732 v.Chr..

Onduidelijk is wanneer Jotam precies koning werd. Wegens huidvraat moest zijn vader Uzzia de laatste jaren van zijn regeerperiode in afzondering leven. Jotam was in deze periode regent. Zowel in 2 Kronieken als in 2 Koningen wordt verteld dat Jotam op vijfentwintigjarige leeftijd de troon besteeg, maar de meeste onderzoekers denken dat dit de leeftijd was waarop Jotam regent werd. De zestien jaar die Jotam koning was volgens beide Bijbelboeken is zeer waarschijnlijk inclusief de tijd als waarnemer voor zijn vader.

Tijdens de regeerperiode van Jotam werd de Bovenpoort van de tempel van Jeruzalem afgebouwd. Ook verrichtte Jotam werkzaamheden bij de stadsmuur van Ofel.

Jotam voerde verschillende oorlogen tijdens zijn bewind. In het Bijbelboek Kronieken wordt melding gemaakt van een overwinning van Jotam op de Ammonieten en in het Bijbelboek Koningen wordt een oorlog genoemd tegen een bondgenootschap van koning Resin van Aram en koning Pekach van Israël.

Jotam stierf op (vermoedelijk) 41-jarige leeftijd. Hij werd begraven in Jeruzalem. Zijn opvolger was zijn zoon Achaz.