Jotunheimen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jotunheimen
Hoogste punt Galdhøpiggen (2469 m)
Oppervlakte 3500 km²
Locatie Noorwegen
Coördinaten 61° 38′ NB, 8° 18′ OL
Jotunheimen (Noorwegen)
Jotunheimen
Foto's
Toppen van Jotunheimen
Toppen van Jotunheimen
De weg door Jotunheimen
De weg door Jotunheimen
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Jotunheimen (≈ de wereld van de reuzen; zie Jotunheim) is een deel van het Scandinavisch Hoogland met de gebergten Hurrungane en Breheimen en vormt het hooggebergte van Noorwegen. Het gebied is aangewezen als Nationaal park Jotunheimen.

Jotunheimen herbergt de hoogste toppen van het land; de Galdhøpiggen (2469 m) en de Glittertind (2454 m). Het is het gebied waar de meeste hoge bergtoppen van Noorwegen zijn, behorende bij de gemeente Lom. Zie ook: Lijst van hoogste toppen van Noorwegen.

In Lom is ook het Norsk Fjellmuseum gevestigd met veel informatie over Jotunheimen.

Jotunheimen is gelegen tussen de Sognefjord in het westen en Valdres in het oosten in de provincies Sogn og Fjordane en Oppland. Het behoort tot het nationaal park Jotunheimen.

Ten westen ligt de grote gletsjer Jostedalsbreen. In Jotunheimen liggen de meren Tyin, Gjende, Bygdin en Vinstri.

Jotunheimen wordt doorsneden door een weg die vanuit het zuidwesten (Skjolden) naar het noordoosten (Lom) loopt, de Sognefjellsweg. Vanaf Galdesanden loopt er een weggetje omhoog naar het hoogste punt dat in Noorwegen met een auto te bereiken is: Juvasshytta (1817 m). Het grootste gedeelte van het park is boven de boomgrens gelegen.

Een andere weg is de RV 51 van Gol naar Vågå door het gebied Valdresflya, een voornamelijk kaal berglandschap, een soort niemandsland met een aparte sfeer.

Jotunheimen is een bekend wandelgebied met diverse toeristenhutten (turisthytter) zoals Gjendebu, Gjendesheim, Memurubu, Juvasshytta, Spiterstulen, Leirvassbu, Krossbu, Jotunheimen Fjellstue, Bøvertun fjellstugu en Fannaråkhytta van de Den Norske Turistforening.

Enkele plaatsen in Jotunheimen zijn Øystre Slidre, Lom en Vågå.

Externe link[bewerken]


Panoramisch zicht op de bergen rond Memurubu