Joystick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een joystick (Engels joy (plezier) en stick (stok)) is een invoerapparaat of spelbesturingsapparaat voor computers. Omdat voertuigen in toenemende mate via een computer worden bestuurd, kan een joystick ook worden gebruikt om voertuigen te besturen, bijvoorbeeld een rolstoel, of een vliegtuig.

Joystick elements:
1 Stick/Handle
2 Holder
3 Fire button
4 Extra buttons
5 Autofire switch
6 Throttle
7 Hat Switch
8 Suction cup

Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan analoge en digitale joysticks:

  • analoog: de hoek waaronder wordt afgeweken van de x- en y-assen wordt gemeten. Naast richting wordt zo ook de bewegingssterkte vastgesteld.
  • digitaal: de beweging in acht richtingen wordt gemeten door middel van schakelcontacten in de vier hoofdrichtingen. Alleen de richting wordt doorgegeven, niet de bewegingssterkte.

Analoge joysticks werden vooral aan de gamepoort van PC's of de muispoort van Apple-computers aangesloten. De meeste andere computerfabrikanten (Atari, Commodore, Schneider etc.) gebruikten digitale joysticks. De gamepad van een spelcomputer lijkt technisch gezien sterk op een joystick. Tegenwoordig worden joysticks meestal aangesloten via een USB-poort.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

The Arcade Turbo

Computerspellen[bewerken | brontekst bewerken]

In computerspellen is een joystick de stuurknuppel van een gesimuleerd vliegtuig of ruimtevaartuig, of de gashendel van een auto. Met de joystick kan een voertuig worden bediend; een personage uit een spel worden bewogen; of de cursor naar een bepaalde positie worden verplaatst. De joystick bevat daarnaast drukknoppen ("vuurknop") waarmee acties kunnen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld het afvuren van een wapen. Sommige joysticks bevatten ook schuifregelaars. Nieuwere joysticks zijn met Force Feedback uitgerust. Aan het begin van de 21e eeuw werd voor het besturen van computerspellen dikwijls gekozen voor bediening met muis en toetsenbord.

Professionele toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Joysticks worden ook toegepast als stuurknuppel in vliegtuigen met Fly-by-wire-besturing, en voor de besturing van rolstoelen. Verder worden ze gebruikt voor het op afstand bedienen van wapens, robots, en bouwkranen, en diverse andere toepassingen. In de toekomst zullen auto's wellicht door middel van een joystick worden bestuurd. Van dergelijke auto's bestaan al verschillende prototypen. In hoeverre deze techniek zich zal doorzetten is nog niet duidelijk.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Winnie Forster, Stephan Freundorfer: Joysticks; Take 2 Interactive; 2004; ISBN 3000121838