Naar inhoud springen

Jozef Gezelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jozef Gezelle
Algemene informatie
Geboortedatum 21 december 1867
Geboorteplaats Brugge
Overlijdensdatum 11 juli 1938
Overlijdensplaats Moen
Werk
Beroep kunstschilder, bloemenkweker, vuurwerkmaker, taxidermist
Familie
Echtgenoot Alicia Vuylsteke
Vader Romaan Gislijn Gezelle
Moeder Philomena De Smet
Broers en zussen Hortense Gezelle, Dymphna Gezelle, Caesar Gezelle, Maria Magdalena Gezelle, Georges Gezelle, Mathilde Gezelle
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Jozef Gezelle (Brugge, 21 december 1867 - Moen, 14 juni 1938) was een Belgisch kunstschilder, behorende tot de Brugse School.

Hij was een zoon van de vuurwerkmaker en tuinbouwer Romaan Gezelle (1832-1899) en Philomena Desmet. Ook was hij een broer van de priester, dichter en prozaschrijver Caesar Gezelle. De priester-dichter Guido Gezelle en pastoor Jozef Gezelle (1840-1903) waren zijn ooms en de romanschrijver Stijn Streuvels zijn neef.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Hij begon beroepsactiviteiten bij zijn vader als bloemenkweker en als vuurwerkmaker. Hij volgde zijn vader op, maar de zaken floreerden niet.

In 1912 trad hij op 45-jarige leeftijd in het huwelijk met Alicia Vuylsteke, waarna hij bij haar introk in Moen waar zij een winkel had. Hier kreeg Jozef Gezelle de kans om zich voltijds als kunstschilder in te zetten. Hij had zichzelf van in zijn jeugd als autodidact in het tekenen en schilderen bekwaamd. Gezelle schilderde stadsgezichten, landschappen, portretten, bloemen, alsook vogels en andere dieren.

Hij vond bij vrienden en streekgenoten goede aftrek voor zijn werken, hoewel hij nooit tentoonstellingen hield. Na zijn dood werden de overblijvende werken openbaar geveild. Stijn Streuvels en andere familieleden waren op de veiling aanwezig.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Stijn STREUVELS, Kroniek van de Familie Gezelle, 1960.
  • André VANDEWALLE, Romaan Gezelle en zijn vuurwerkbedrijf, Brugge, 1980.
  • Guillaume MICHIELS, De Brugse School, Brugge, 1990.
  • Fernand BONNEURE, Jozef Gezelle, in: Lexicon van Westvlaamse beeldende kunstenaars, Deel 4, Brugge, 1995.