Jozef Peeters (kunstenaar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jozef Peeters (Antwerpen, 1895 - 1960) was een Belgisch graficus en schilder. Hij wordt beschouwd als een van de eerste Belgische abstracte kunstenaars.

In 1913 bezocht hij korte tijd de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, maar hij was vooral geïnteresseerd in zijn eigen experimenten. In 1914 begon hij luministische landschappen en portretten te schilderen. Tussen 1915 en 1917 maakte hij symbolistisch werk geïnspireerd door de theosofie.

In 1918 leerde hij Filippo Tommaso Marinetti kennen, die hem overhaalde om zich aan te sluiten bij de futuristische beweging. Met Edmond Van Dooren en Jan Cockx stichtte Peeters in september 1918 de groep Moderne kunst. Deze groep kreeg contacten met de galerie Der Sturm in Berlijn. De groep organiseerde drie kunstcongressen met tentoonstellingen.

In 1920 presenteerde Jozef Peeters zijn eerste abstracte schilderij. Het jaar daarop publiceerde hij zijn eerste album met zes linosneden. Hij ontwierp het interieur en de meubels van zijn appartement met atelier aan de De Gerlachekaai te Antwerpen, nu een museum.[1]

In 1995 werd een retrospectieve van zijn werk georganiseerd in het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst in Oostende.

In 2020 maakte filmmaker Ritchie Vermeire de documentaire af over Jozef Peeters (In de schaduw van Jozef Peeters)[2][3]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]