Juan II van Oostenrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Don Juan II van Oostenrijk

Don Juan José van Oostenrijk (Madrid, 7 april 1629 - aldaar, 17 september 1679) was een Spaans veldheer en staatsman en van 1656 tot 1659 landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden.

Don Juan was de beroemdste buitenechtelijke zoon van Filips IV van Spanje. Zijn moeder was de toneelspeelster Maria Calderón. Hij was de enige van de tientallen bastaardkinderen die door Filips IV erkend werd.

Hij werd in 1656 landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden, die op dat moment in opstand waren tegen hun soeverein. Teruggeroepen om als legeraanvoerder tegen de rebellerende Portugezen te strijden werd hij op 3 juni 1663 bij Estremoz door de Portugezen verslagen. Daarna werd hij vicekoning van Aragón. Van 1677 tot aan zijn dood was hij eerste minister onder zijn halfbroer Karel II.

De ambitieuze Don Juan maakte een grote fout. Hij wilde zich met zijn tweeëntwintig jaar jongere halfzus Margaretha Theresia verloven. Koning Filips IV was hier echter tegen omdat zijn dochter in het kader van een lang geplande huwelijkspolitiek als bruid was beloofd aan haar oom, keizer Leopold I. Daarbij werd gestipuleerd dat Margaretha Theresia haar positie in de erfopvolging zou behouden en dat de rechten op de troon via haar nakomelingen zouden verdergaan. Om die reden sloot Filips zijn zoon Don Juan in 1665 van de erfopvolging uit.

Voorganger:
Leopold Willem van Oostenrijk
Landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden
1656-1659
Opvolger:
Luis de Benavides Carillo