Juan Van Halen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Juan Van Halen (schets van 1854 door José Vallejo y Galeazo, Biblioteca Nacional de España).

Don Juan Van Halen y Sarti, graaf van Peracampos, (Isla de Leon, Cádiz, Spanje, 16 februari 1788 - El Puerto de Santa María, Cádiz, Spanje, 8 november 1864) was een Spaanse militair en een verdediger van het liberalisme. Hij was in Spanje generaal, Russische kolonel in de Kaukasus en een huurling actief in verschillende Europese conflicten.

Hij was van Spaanse en Italiaanse afkomst en had verre voorouders in Zuid-Nederland.

Liberaal en vrijmetselaar, kwam hij in België om deel te nemen aan de liberale revolutie van 1830 en aan zijn medevechters zijn hulp te steunen.

Hij is in België een nationale held geworden.

Echter, in 1831, verliet hij België om aan een nieuwe liberale schietpartij in Catalonië tegen de Carlistische troepen zijn steun te geven.

Hij verdween snel uit de Belgische theater zonder spoor te laten. In tegenstelling tot wat het tijdschrift Le Parchemin schrijft, heeft hij geen nakomelingen in België gelaten en is de voorouder[1] van geen enkel Belgische familie.

Bibliografie[bewerken]

  • Pío Baroja, Juan Van Halen, el oficial aventurero, Espasa-Calpe, collection «Vidas españolas e hispanoamericanas del siglo XIX», Madrid, 1933 (2de édition).
  • Juan Van Halen Acedo Los Van Halen, una familia flamenca en España, Real Academia Matritense de Heráldica y Genealogía. Discurso de Ingreso, Madrid, 1991.
  • Gran Enciclopèdia Catalana, deel 8, p. 355.
  • Anne-Marie Storrer, Le général van Halen et la Révolution belge de 1830, Bruxelles, Racine, 2005.

Noten[bewerken]

  1. Men kan lezen in Le Parchemin, n° 391, 2011, bld. 78: "...Don Juan Van Halen, commandant en chef des volontaires belges lors des journées de septembre 1830, aïeul de sa mère... Celle-ci a consacré un ouvrage historique à cet ancêtre".