Jubal Early

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jubal Early
Jubal Early
Jubal Early
Bijnaam "Old Jube"
"Old Jubilee"
Geboren 3 november 1816
Franklin County, Virginia
Overleden 2 maart 1894
Lynchburg
Rustplaats Spring Hill Cemetery, Lynchburg, Lynchburg City, Virginia, Verenigde Staten[1]
Land/zijde Flag of the United States.svg Verenigde Staten
Onderdeel Flag of the United States Army.svg United States Army
  • Battle flag of the Confederate States of America.svg Confederate States Army
Dienstjaren 18371838
18461848 (USA)
18611865 (CSA)
Rang Union army maj rank insignia.jpg Major (USA)
Confederate States of America General-collar.svg Lieutenant General (CSA)
Bevel Battle flag of the Confederate States of America.svg Second Corps, Army of Northern Virginia
Army of the Valley
Slagen/oorlogen Seminole Oorlog

Mexicaans-Amerikaanse Oorlog


Amerikaanse Burgeroorlog

Ander werk Advocaat

Jubal Anderson Early (Franklin County, Virginia, 3 november 1816Lynchburg, 2 maart 1894) was een Amerikaans militair. Voor de Geconfedereerde Staten van Amerika vocht hij in de Amerikaanse Burgeroorlog.

Na in de Seminole Oorlog te hebben gevochten nam Early in 1838 ontslag uit het leger om advocaat te worden. Bij de uitbraak van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog bood hij zich echter weer aan voor dienst. Na de oorlog nam Early zitting in de wetgevende vergadering van zijn thuisstaat Virginia als lid van de Whig Party. In 1861, bij de staatsconventie in Virginia over de vraag of de staat zich moest afscheiden van de Unie, sprak Early zich sterk uit tegen deze secession. Toen de afscheiding een feit was, meldde hij zich toch aan bij de Virginia Militia. Early vocht onder meer bij de Eerste Slag bij Bull Run, waarna hij een promotie tot de rang van brigadegeneraal kreeg, de Tweede Slag bij Bull Run en de Slag bij Antietam. Tijdens de Slag bij Gettysburg bezetten zijn manschappen de stad York in Pennsylvania.

In 1864 leidde Early een invasie in Maryland om door middel van schijnbewegingen tegen de hoofdstad Washington de druk op generaal Lee bij het Beleg van Petersburg te verminderen. Opperbevelhebber Ulysses S. Grant van de Noordelijke strijdkrachten stuurde Philip Sheridan eropuit om het gevaar van een nieuwe aanval op Washington door Early in te dammen. Sheridan versloeg Early herhaaldelijk maar Old Jube, zoals Early door zijn mannen werd genoemd, bracht Sheridan bij de Slag om Cedar Creek een gevoelige nederlaag toe. Korte tijd later werd Early echter weer verslagen en verloor hij het merendeel van zijn manschappen. In 1865 werd Early na nog meer nederlagen door Lee uit zijn functie ontheven.

Na de oorlog ontvluchtte Early de VS en woonde hij enige jaren in Toronto, Canada. Hier publiceerde hij in 1867 zijn memoires onder de titel A Memoir of the Last Year of the War for Independence, in the Confederate States of America. Na een generaal pardon van president Andrew Johnson in 1868 keerde hij een jaar later terug naar Virginia waar hij in Lynchburg zijn advocatenpraktijk weer oppakte. Early bleef verbitterd over de Geconfedereerde nederlaag in de burgeroorlog en was een onmiskenbare tegenstander van gelijke rechten voor de voormalige slaven.

Militaire loopbaan[bewerken]

Externe link[bewerken]