Juchetoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Juchetoren
Juchetoren
Hangul 주체사상탑
Hanja 主體思想塔
Herziene Romanisatie Juche Sasangtap
McCune-Reischauer Chuch'e Sasangt'ap
Aan de overzijde toren met beeldengroepen; op de voorgrond Kim Il-sungplein en Herdenkingspark, beide met een geordende mensenmassa

De Juchetoren (officieel: Toren van de Juche-ideologie) (Koreaans: 주체사상탑, Juche Sasangtap) is een monument in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Het werd voltooid in 1982 en staat op de oostelijke oever van de rivier de Taedong. Een zichtas geeft een visuele verbinding met het Kim Il-sungplein dat op de westoever ligt.

De toren werd gebouwd ter ere van de 70ste verjaardag van Kim Il-sung en kwam op 15 april 1982 gereed.[1] Het heeft zijn naam te danken aan de Noord-Koreaanse staatsideologie Juche. Kim Jong-il, de zoon en opvolger van Kim Il-sung, zou het gebouw hebben ontworpen.[2] Voormalige functionarissen van het Noord-Koreaanse regime spreken dit in interviews tegen.[bron?]

De 170 meter hoge toren bestaat uit 25.550 granieten blokken, een blok voor elke dag uit het leven van Kim Il-sung tot aan zijn 70ste verjaardag.[3] De top bestaat uit een 20 meter lange metalen fakkel, die van binnenuit met bewegende lampen wordt verlicht om de illusie van een brandend vuur te wekken.

De voorzijde van de toren is naar de rivier gekeerd en ervoor staat een 30 meter hoge beeldengroep, bestaande uit drie personen, die het embleem van de Koreaanse Arbeiderspartij ondersteunen. Op wat grotere afstand van de toren, maar op hetzelfde plateau, staan zowel links als rechts drie beeldengroepen. De personen in die groepen belichamen de industrie, landbouw, kunst en soortgelijke onderwerpen. Het uitkijkplatform is bereikbaar met een lift.

Zie de categorie Juche Tower van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.