Judith de Leeuw (kunstschilder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Judith de Leeuw
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Bijnaam 'JDL street art', 'JDL'
Geboren 1995
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) Straatkunstenaar
Oriënterende gegevens
Jaren actief 2015-heden
Stijl(en) Neo-muralisme
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
'About female empowerment' in La defense, Parijs
Amy Winehouse van Judith de Leeuw (2017)

Judith de Leeuw (Amsterdam, 1995), ook bekend als JDL street art of JDL, is een Nederlands Straatkunstenaar.

De Leeuw begon als graffitischrijver in Amsterdam en reist de wereld over om muurschilderingen te realiseren.[1] In 2017 won ze een Dutch Street Art Awards in de categorie Young Talent.[2] In 2021 verkocht de Leeuw haar werk voor 2,9 miljoen dollar in cryptocurrency, waarvan ze 33% aan het goede doel doneerde.[3]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

JDL groeide op in een religieus gezin in Osdorp. Ze is dochter van een historicus (vader) en een expert in datasecurity (moeder). Volgens haar ouders had ze muzikaal talent; ze stimuleerden haar om pianiste te worden, dat werd het niet. Naar eigen zeggen kon ze wel goed leren, maar verveelde zich ook op school; ze zat continu te tekenen.

In de periode rond 2007 startte ze met jeugdvrienden op straat als graffitischrijver.[4] Er volgde een woelige periode waarbij ze op haar zeventiende in een jeugdinrichting belandde. Daar zette ze haar tekenen voort. Eenmaal weer terug in de buitenwereld (ze werd 18) besloot ze haar leven anders in te richten, onder andere probeerde ze een studie aan te vangen aan Art & Design (2015) en voor een jaar de Willem de Kooning Academie (216). Alhoewel haar docenten haar tekenkwaliteiten onderstreepten, bleek die opleiding niet te voldoen; ze was niet geschikt voor de schoolbanken. Ze ging stage lopen bij het Street Art Museum, waar ze kon improviseren, maar ook doeken voor derden moest spannen. Ze ontdekte haar liefde voor muurschilderingen. Haar werk werd opgepakt door Amsterdamse horecaondernemers en die lieten haar werken schilderen, onder andere in 2017 een muurschildering in een pup-uprestaurant in Amsterdam-Oost.

Rond 2015 maakte ze de overgang naar realistische muurschilderingen en werd ze bekend door haar portret van Amy Winehouse (2016) in de Fokke Simonszstraat in Amsterdam.[5] In diezelfde periode vroeg ze zich wel af of ze nog verder kon met dit werk, kreeg ze vanuit het buitenland verzoeken om muurschilderingen, schoorvoetend kwamen er ook binnenlandse verzoeken.

In 2018 maakte ze een acht verdiepingen tellende muurschildering van de rapper Winne aan het Kruisplein te Rotterdam.[6]

Internationale erkenning zorgde ervoor dat er van haar meer dan dertig muurschilderingen te zien zijn in Europa, Azië en Amerika (zie rubriek Werk). De reeks werd onderbroken door de lockdowns als gevolg van coronapandemie en een infectie, die haar thuis hielden.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Permanent werk in de openbare ruimte (selectie)[7]

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Prijs Categorie R
2017 Dutch Street Art Award Young Talent Gewonnen
2018 Benelux Street Art Awards Young Talent Genomineerd
2019 Young Amsterdam Award Kunst & cultuur Gewonnen

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]