Jules Verreaux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jules Pierre Verreaux
Jules Verreaux
Algemene informatie
Geboren Parijs, 24 augustus 1807
Overleden Parijs, 7 september 1873
Nationaliteit Vlag van Frankrijk Frankrijk
Beroep plantkundige en ornitholoog
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Jules Pierre Verreaux (Parijs, 24 augustus 18076 september 1873) was een Franse natuuronderzoeker, vooral actief als plantkundige en ornitholoog.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Verreaux werkte in het familiebedrijf Maison Verreaux van zijn vader dat gespecialiseerd was in de handel in naturalia. Het was een van de eerste bedrijven met dit soort handel. Het bedrijf investeerde ook in verzamelreizen naar verschillende werelddelen.

Verreaux reisde in 1842 naar Australië om planten te verzamelen. In 1852 keerde hij terug naar Frankrijk met een collectie aan natuurhistorische specimen van 15.000 stuks. In 1864 werd hij assistent conservator voor de collectie van het Muséum National d'Histoire Naturelle.

Verreaux werkte ook in China en Zuid-Afrika waar hij Andrew Smith hielp bij de oprichting in 1825 van het South African Museum in Kaapstad.

Nalatenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Veel dieren zijn als eerbetoon naar hem vernoemd zoals de zwarte arend (Aquila verreauxii), grijze coua (Coua verreauxi), verreauxsifaka (Propithecus verreauxi), Verreaux' duif (Leptotila verreauxi) en de gouden diksnavelmees (Suthora verreauxi).

Er zijn 67 door hem beschreven vogelsoorten die anno 2013 nog steeds als soort erkend worden, onder andere de diadeemmeestimalia en Lagrandiers baardvogel.[1]