Jules et Jim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jules et Jim
Jules en Jim
Regie François Truffaut
Producent Marcel Berbert
Scenario François Truffaut
Jean Gruault naar de roman van Henri-Pierre Roché
Hoofdrollen Jeanne Moreau
Oskar Werner
Henri Serre
Muziek Georges Delerue
Montage Claudine Bouché
Première Vlag van Frankrijk Frankrijk 23 januari 1962
Speelduur 102 minuten
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jules et Jim is een Franse romantische, Nouvelle Vague-dramafilm uit 1962 onder regie van François Truffaut. Het verhaal is een verfilming van de gelijknamige roman van Henri-Pierre Roché (1953), die deze op eigen ervaringen baseerde. Jules et Jim werd genomineerd voor de BAFTA Awards voor beste internationale film en beste niet-Britse actrice (Jeanne Moreau). De film won onder meer de Bodil voor beste Europese film van het jaar.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De jonge Fransman Jim en de Oostenrijkse schrijver Jules ontmoeten elkaar in 1912 Parijs. Ze worden intieme vrienden die elkaars smaak op verschillende gebieden delen - niet alleen in de literatuur, maar ook op het gebied van vrouwen. Op vakantie in Griekenland ontdekken ze in een klein museum een standbeeld van een godin met archaïsche glimlach, die beide vrienden sterk fascineert. Terug in Parijs leren ze een vrije, vrolijke vrouw kennen die precies diezelfde glimlach heeft: Catherine. Jules maakt Jim duidelijk dat hij van Catherine houdt en met haar wil trouwen, en hun vriendschap bekoelt. Kort voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vertrekken Jules en Catherine uit Parijs, en door de oorlog hebben de voormalige vrienden geen contact met elkaar. Beiden vechten in de loopgraven en beiden zijn bang dat ze ongewild de ander zullen doodschieten.

Na de oorlog komt Jim zijn oude vrienden opzoeken in Zwitserland, en het is al meteen duidelijk dat het huwelijk niet goed is (hoewel ze een dochtertje hebben), omdat Catherine allerlei verhoudingen met andere mannen heeft en er soms maanden vandoor is. Ze probeert ook Jim te verleiden en tussen hun ontwikkelt zich een nieuwe liefde, die Jules zonder jaloezie accepteert: een tijdlang zijn ze gevieren gelukkig met elkaar in een châlet.

Met de nieuwe liefde gaat het echter niet goed wanneer blijkt dat Catherine met Jim geen kind kan krijgen. Wanneer Jim haar vertelt dat hij teruggaat naar Parijs om met zijn oude liefde Gilberte te trouwen, probeert Catherine hem dood te schieten. Dat mislukt, en het contact wordt opnieuw verbroken. Pas vele jaren later ontmoeten ze elkaar toevallig weer. De goede oude tijd lijkt terug te komen. Maar tijdens een uitstapje neemt Catherine Jim mee in haar auto om hem 'iets te laten zien': ze rijdt van een brug af. Jules blijft alleen achter.

Rolverdeling[bewerken]

Externe link[bewerken]