Julia (Muppet)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Julia is een personage uit de Amerikaanse kinderprogramma Sesame Street. Het is een vierjarig meisje met een bepaalde vorm van autisme.

Ze is in 2015 geïntroduceerd als onderdeel van The Sesame Street and Autism: See Amazing in All Children initiative. Ze heeft oranje haar, groene ogen en haar beste vrienden zijn Elmo en Abby Cadabby.

Julia als karakter is ontstaan door een digitaal boek geschreven door Leslie Kimmelman genaamd: We're Amazing, 1, 2, 3! Bij het schrijven van dat boek heeft ze haar ervaringen gebruikt als moeder van een kind met autisme en de research en adviezen van mensen die ervaringen hebben met austisme.

Doordat het boek erg positief was ontvangen werd er besloten om van Julia een pop te maken die haar debuut maakte in aflevering 4715 van Sesame Street. Julia's poppenspeelster is Stacey Gordon wier zoon autisme heeft en zodoende gebruikt zij de ervaring van het opvoeden van haar zoon om Julia goed vorm te kunnen geven. Naast Sesame Street heeft Julia ook opgetreden in 60 Minutes, en komt ze met enige regelmaat voor in video's voor het account van Sesame Street.

Nederland[bewerken]

Julia komt nog niet voor in de Nederlandse afleveringen van Sesamstraat want de NTR vindt dat er in Sesamstraat al genoeg aandacht wordt besteed aan kinderen met een beperking. Het gegeven argument daarvoor is: "Door de kinderen zelf bij de uitzending te betrekken, bijvoorbeeld bij het voorlezen. Dat doen we al sinds Sesamstraat bestaat".