Julia Morgan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
William Randolph Hearst stelde Julia Morgan in 1919 aan als hoofdarchitect voor zijn landhuis La Cuesta Encantada, beter bekend als Hearst Castle.

Julia Morgan (Oakland, 20 januari 1872San Francisco, 2 februari 1957) was een Amerikaans architecte.

Loopbaan[bewerken]

Morgan ontwierp meer dan 700 bouwwerken in de staat Californië, maar ze is het bekendst als de architect van Hearst Castle in San Simeon. Morgan verwezenlijkte verschillende projecten in opdracht van William Randolph Hearst. In haar lange carrière ontwierp Morgan ook tientallen gebouwen in opdracht van instellingen voor vrouwen en meisjes, zoals de YWCA en Mills College.

In verschillende bouwprojecten van Julia Morgan domineren Spaanse en mediterrane invloeden. Bouwwerken als Hearst Castle en The Hacienda bevatten elementen uit de Mission Revival, Spanish Colonial Revival, Mediterranean Revival en Moorish Revival-architectuur. Verschillende bouwwerken kunnen ook binnen de arts-and-craftsbeweging gesitueerd worden. Met haar werk aan Wyntoon begaf Morgan zich op het terrein van de Europees-geïnspireerde architectuur, met Gotische en landelijke Centraal-Europese invloeden.

Bouwwerken[bewerken]

Enkele van Morgans werken zijn: