Julia Sweeney

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Julia Sweeney
Julia Sweeney in 2008.
Julia Sweeney in 2008.
Algemene informatie
Volledige naam Julia Anne Sweeney
Geboren 10 oktober 1959
Geboorteplaats Spokane
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1986-
Beroep comédienne, actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal:  Film

Julia Sweeney (Spokane, Washington, 10 oktober 1959), is een Amerikaanse comédienne en actrice. Met de groep The Groundlings trad zij vaak op in het in Amerika populaire humoristische programma Saturday Night Live, wat haar later een vaste plek in de cast opleverde.

Sweeney heeft drie autobiografische solo-voorstellingen geschreven, waarin zij op serieus-humoristische wijze vertelt langs welke ervaringen ze op het huidige punt in haar leven is beland. Die shows heten in chronologische volgorde:

  • God Said Ha!
  • In the Family Way
  • Letting Go of God

In God Said Ha (1995) vertelt Sweeney hoe, kort nadat ze Saturday Night Live verliet en terugkeerde naar Los Angeles, zowel zij als haar broer kanker (maligne lymfoom) bleek te hebben.

In 2003 maakte Sweeney met In the Family Way een opvolger op haar eerste show. Deze voorstelling draait met name om de dochter die zij inmiddels adopteerde.

Sweeney concludeerde haar trilogie met Letting Go of God. Hierin vertelt de Amerikaanse over haar vroegere, zwaargelovige zelf die hoe verder ze kwam in het leven, hoe langer hoe meer begon te twijfelen aan het bestaan en het nut van een God. Uiteindelijk komt ze tot de conclusie dat het universum geen hoeder nodig heeft en dat de gehele ontwikkeling ervan wetenschappelijk te verklaren is. Zowel in haar voorstelling als in haar echte leven laat ze het idee van een godheid die overal verantwoordelijk voor is los.

Een stuk van deze laatste show voerde ze ook op bij een TED bijeenkomst.

Actrice[bewerken]

Julia Sweeney is geen heel bekende actrice, maar heeft niettemin in verschillende roemrijke producties meegedaan. Bijvoorbeeld in films als Pulp Fiction en Stuart Little. Verder deed ze mee in bekende televisieseries als Mad About You, 3rd Rock from the Sun en het recentere According to Jim. Kleinere rolletjes van haar zaten in Frasier (twee afleveringen) en Sex and the City (gastrolletje).