Julian Alden Weir

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Julian Alden Weir

Julian Alden Weir (Westpoint, New York, 30 augustus 1852New York City, 8 december 1919) was een Amerikaans kunstschilder. Hij wordt gerekend tot het impressionisme, soms ook wel tot het tonalisme.

Leven en werk[bewerken]

Weir was de zoon van een kunstschilder en tekenleraar aan de militaire academie van Westpoint. Hij werd opgeleid door zijn vader en ging daarna naar de National Academy of Design te New York. In 1873 ging hij naar de École nationale supérieure des beaux-arts te Parijs, waar hij studeerde onder Jean-Léon Gérôme en bevriend raakte met Jules Bastien-Lepage. In 1873-1874 reisde hij naar Nederland, Spanje en Engeland, waar hij James McNeill Whistler leerde kennen. In 1875 exposeerde hij voor het eerst in de Parijse salon. In 1877 keerde hij terug naar de Verenigde Staten, maar zou regelmatig naar Europa blijven terugreizen, vaak ook om werken aan te kopen voor Amerikaanse kunstverzamelaars.

Weir schilderde aanvankelijk in een realistische stijl. Nadat hij in de jaren 1880 nauw bevriend raakte met Albert Pinkham Ryder, Robert Reid en John Henry Twachtman schakelde hij geleidelijk over op het impressionisme, hoewel hij daar in zijn Parijse periode sterk afwijzend tegenover stond. Samen met Twachtman richtte hij in Greenwich, Connecticut de Cos Cob Art Colony op. Hij schilderde vooral portretten, landschappen en stillevens, maar ook enkele historische werken. Ook maakte hij veel etsen.

Weir stond ook bekend als een vooraanstaand teken- en schilderleraar, onder andere aan de Art Students League. Hij was lid van de Ten American Painters en president van de National Academy of Design. In 1913 nam hij deel aan de Armory Show. Hij overleed in 1919, op 71-jarige leeftijd.

Werk van Weir bevindt zich tegenwoordig onder andere in de Metropolitan Museum of Art, New York, het Dallas Museum of Art en het Smithsonian American Art Museum te Washington D.C..

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Peter H. Feist e.a.: Het Impressionisme. Deel 2: het impressionisme in Europa en Noord-Amerika (samenstelling Ingo F. Walther), Taschen, München, 2010. ISBN 9783836522908

Externe links[bewerken]