Julianadorp (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de wijk in Willemstad zie Julianadorp (Curaçao).
Julianadorp
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Julianadorp Wapen van Julianadorp
Details Details
Julianadorp (Nederland)
Julianadorp (Nederland)
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Den Helder Den Helder
Coördinaten 52° 53′ NB, 4° 44′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2006) 13.925
Overig
Postcode 1787 - 1788
Netnummer 0223
Belangrijke verkeersaders N9
Detailkaart
Map NL - Den Helder - Julianadorp.png
Foto's
Julianadorp-bord.jpg
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Julianadorp is een dorp in de gemeente Den Helder in de kop van de Nederlandse provincie Noord-Holland, ongeveer 5 kilometer ten zuiden van de hoofdplaats van de gemeente, Den Helder. Aan de zuidzijde grenst het aan de gemeente Schagen en ten oosten aan de gemeente Hollands Kroon. Het dorp heeft 13.925 inwoners (1 januari 2006). 's Zomers zorgen, veelal Duitse, toeristen voor ruim 900.000 overnachtingen per jaar. De inwoners zijn werkzaam in de bollensector, bij de Marine of forensen naar de Randstad. Ook werken velen in Den Helder of in de toeristenindustrie van Julianadorp.

Grenzend aan Julianadorp ligt Noorderhaven, een woon- en leefomgeving van de zorggroep 's Heeren Loo voor mensen met een verstandelijke beperking.

Geschiedenis[bewerken]

Julianadorp is door mr. P. Loopuyt gesticht in 1909. Er werd in dat jaar in de buurtschap Loopuyt een kerk gebouwd waardoor een echt dorp ontstond. Het dorpsplein waaraan deze kerk ligt, heet dan ook nog steeds het Loopuytpark. In verband met de geboorte van kroonprinses Juliana der Nederlanden op 30 april 1909, werd aan koningin Wilhelmina in oktober 1909 gevraagd of het dorp de naam Julianadorp mocht voeren. Binnen 14 dagen kreeg de aanvrager, mr. P. Loopuyt, toestemming om het dorp deze naam te geven.

In de Tweede Wereldoorlog werd de naam op last van de Duitsers veranderd in "Loopuytdorp". De expliciete verwijzing naar het koningshuis was de bezetter een doorn in het oog. Na de bevrijding kreeg het dorp zijn oude naam weer terug en die heeft het sindsdien behouden.

Het dorp, in het centrum van de polder Koegras, bestond voornamelijk uit gemengde boerenbedrijven die koeien en schapen hielden en graan verbouwden. In 1927/28 kwamen de eerste bloembollentelers uit de buurt van Haarlem en Lisse. Nu wonen er ook veel forenzen, waardoor het dorp sterk gegroeid is. Met de nieuwbouw van de wijken, Middelzand, Vogelzand, Kruiszwin, Wierbalg, Doorzwin, Malzwin, Boterzwin en Zwanenbalg is Julianadorp sinds 1970 verder uitgebreid. In 2015 kwam hier de wijk Willem-Alexanderhof bij.

Economie en recreatie[bewerken]

Winkelcentra[bewerken]

 • Loopuytpark
 • Dorperweerth
 • De Nieuwe Riepel

Recreatie[bewerken]

Julianadorp is een toeristisch oord. Belangrijke factor hierbij is de ligging aan zee. In het gedeelte van Julianadorp dat tegen de duinen en het strand aanligt, zijn diverse vakantieparken aanwezig. Dit gebied wordt ook wel aangeduid als Julianadorp aan Zee. Ook is er een golfbaan (Golfclub Ooghduyne, 9 holes) en een zwembad ("De Piramide") op Ooghduyne, één van de acht recreatieparken.

Julianapop[bewerken]

Sinds 1994 wordt ieder jaar in juni Julianapop gehouden op het terrein van IJsclub Julianadorp.

Onderwijs[bewerken]

Basisonderwijs[bewerken]

Julianadorp kent zes basisscholen. De oudste is de Prinses Margrietschool, gevestigd aan de Wethouder de Boerstraat in het 'oude dorp'. Deze school is dan ook de dorpsschool van Julianadorp. Straatnamen in de omgeving van de huidige locatie van de school verwijzen naar enkele voormalige hoofdmeesters van deze school, die in het verleden ook andere namen heeft gehad: meester Henderikx, meester Tigchelaar en meester de Vries. Vlak bij De Margriet is de interconfessionele basisschool De Kameleon gevestigd. Verder is er basisschool de Hofstee, gevestigd aan de Drooghe Bol, met daarnaast basisschool de Vloedlijn. Nog een andere basisschool is de Verrekijker in Vogelzand.

Voortgezet onderwijs[bewerken]

In Julianadorp is sinds 2007 een school van oecumenische signatuur voor voortgezet onderwijs gevestigd, het Junior College.

Wonen[bewerken]

Julianadorp is onderverdeeld in de wijken:

 

Buurtschap:

Badplaats (geen officiële woonkern):

Sport[bewerken]

Er zijn drie sportruimten in Julianadorp:

 • Sportpark Julianadorp.
 • Sporthal "Het Trefpunt".
 • Sporthal "Sport aan zee".

Sportverenigingen:

 • BCJ Budosporten
 • JBC -basketbalclub
 • JHC - handbalvereniging
 • JVC - voetbalvereniging
 • TVJ - tennisvereniging
 • VCJ - volleybalploeg

Op Landal Greenparks Ooghduyne stond zwembad "De Piramide", nadat deze afbrandde is er op dezelfde locatie een nieuw zwembad gebouwd.

Openbaar vervoer[bewerken]

In en door Julianadorp rijden 2 stadslijnen, 2 streeklijnen, 1 scholierenlijn en 1 zomerlijn, allemaal uitgevoerd door Connexxion. Tussen Julianadorp-Den Helder rijdt elk kwartier een bus, en tussen Julianadorp-Schagen en Julianadorp-Alkmaar 1x per uur.

1rightarrow blue.svg Zie Openbaar vervoer in Den Helder voor het hoofdartikel over dit onderwerp.