Julianadorp aan Zee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Julianadorp aan Zee
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Julianadorp aan Zee (Noord-Holland)
Julianadorp aan Zee
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Den Helder Den Helder
Coördinaten 52° 54′ NB, 4° 43′ OL
Woonplaats (BAG) Julianadorp
Foto's
Julianadorp aan Zee (in november)
Julianadorp aan Zee (in november)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Julianadorp aan Zee is een badplaats in de gemeente Den Helder, in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Van origine werd met Julianadorp aan Zee alleen het strand, de paviljoenen en de bebouwing aan het strand van het dorp Julianadorp bedoeld. Tegenwoordig wordt ook de directe nieuwbouw erachter gerekend onder de badplaats, echter alleen als badplaats en niet als (on)officiële woonkern. Die nieuwbouw bestaat voor het grootste deel uit vakantiebungalows van een aantal bungalowparken. Daarom wordt de bewoning nog altijd onder het dorp Julianadorp gerekend.

Bij Julianadorp aan Zee liggen drie strandslagen; De Zandloper, Julianadorp en Drooghe Weert. De eerste twee genoemde strandslagen hebben een strandpaviljoen. Tussen De Zandloper en strandslag Falga in het noorden ligt een naaktstrand.[1]

Bunkers[bewerken | bron bewerken]

In de duinen tussen strandslag Julianadorp en strandslag De Zandloper ligt nog een deel van de bunkereenheden die in de duinen van Het Koegras waren gebouwd. De coördinaten van het bunkercomplex op de stafkaart zijn 135 HM en 136 HM. Via een kleine (telefoon)bunker aan de Zanddijk waren middels gangenstelsels de verschillende bunkers met elkaar verbonden. Deze (telefoon)bunker was lang gewoon open, maar tegenwoordig is deze afgesloten. Veel van de andere bunkers buiten dit complex zijn of door afkalving van het strand in zee verdwenen of gesloopt. Bij de hoeve Kleine Keet is nog een wachtbunker te vinden.

Het strand
Uitzicht over Julianadorp aan Zee