Naar inhoud springen

Julie de Graag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Julie de Graag
Portret van Julie de Graag door Bertha van Hasselt
Persoonsgegevens
Volledige naam Anna Julia de Graag
Geboren Gorinchem, 18 juli 1877
Overleden Den Haag, 2 februari 1924
Geboorteland Nederland
Nationaliteit Nederlands
Beroep(en) graficus, tekenaar, schilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1892-1924
Stijl(en) art nouveau
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Anna Julia 'Julie' de Graag (Gorinchem, 18 juli 1877 - Den Haag, 2 februari 1924) was een Nederlands graficus, tekenaar en schilder.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Julie de Graag werd in Gorinchem geboren, maar volgde haar ouders naar Den Haag. Ze ging in 1890 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten studeren en volgde opleidingen van J.J. Aarts en de Haagse kunstcriticus H.P. Bremmer, wiens beschermelinge zij zou worden. Daarnaast haalde zij haar MO-akte tekenen.

In 1904 verhuisde zij naar het Noord-Hollandse Laren, waar zij onder de invloed van de beeldhouwer Joseph Mendes da Costa en de schilder Bart van der Leck een meer gestileerde stijl begon te hanteren. Haar woning brandde op nieuwjaarsnacht 1908 volledig af, waarbij veel van haar werk verloren ging. Naast haar werk als kunstenares gaf ze een paar uur per week tekenles op een meisjesschool in Utrecht. Haar gezondheidstoestand was voortdurend broos en zij verbleef daarom vaak bij haar ouders in Den Haag. Begin jaren twintig ging zij zowel fysiek als geestelijk sterk achteruit en moest stoppen met lesgeven. Dit kwam tot uiting in de thematiek van haar werk, die steeds morbider werd.

Op 46-jarige leeftijd pleegde Julie de Graag zelfmoord.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Julie de Graag schilderde bloemen, dierstudies en portretten, maar maakte vooral grafisch werk, zoals houtsneden van boerenfiguren (Larense boerenvrouwen), planten, dieren, portretten en dorpsgezichten. Het werk van De Graag is in art-nouveau-stijl, sober, maar verfijnd. Zij maakte gebruik van kopshout, dat door zijn hardheid lastiger te bewerken is dan langshout, maar veel fijnere drukken oplevert. Haar oeuvre is bescheiden gebleven.

Collecties[bewerken | brontekst bewerken]

Werk van haar is aanwezig in het Centraal Museum Utrecht, het Kröller-Müller Museum, het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Museum Boijmans van Beuningen, het Rijksmuseum Amsterdam, Teylers Museum en het Gemeentemuseum Den Haag, het Drents Museum Assen.

Zie de categorie Julie de Graag van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.