Julien Libeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Julien Libeer (Wevelgem, 1987) is een Belgisch muzikant.

Biografie[bewerken]

Libeer begint piano te spelen op vijfjarige leeftijd. Hij wil aanvankelijk dirigent worden, en zijn kinderjaren worden gekenmerkt door een zeer brede muzikale interesse : een fascinatie voor opera, kamermuziek en het symfonische werk vervolledigen zijn pianostudies.

Zijn hogere muziekstudies vinden plaats in het Koninklijk Conservatorium van Brussel (Daniel Blumenthal), Parijs (Jean Fassina), en de Muziekkapel Koningin Elisabeth (Abdel Rahman El Bacha, Artemis kwartet). In 2012 ontmoet hij Maria Joao Pires, die hem onder haar vleugels neemt en met wie hij van 2013 tot 2018 regelmatig het podium zal delen in het kader van het Partitura Project.

Sporadischer maar niet minder vormend waren master classes en discussies met onder meer Dmitri Bashkirov en Jura Margulis.

Carrière[bewerken]

De voorbije jaren was Libeer te gast in het Paleis voor Schone Kunsten (Brussel), het Théâtre de la Ville en de Salle Cortot in Parijs, de Barbican Hall in Londen, het Auditorio Nacional te Madrid, het Palau de la Musica in Barcelona, de Münchner Philharmonie, het Salzburgse Mozarteum en het Concertgebouw Amsterdam. Hij toerde uitgebreid doorheen Japan (Kioi Hall, Sumida Tryphony Hall, Harmony hall), Libanon (Beirut Chants festival, Festival de Musique de Chambre) en de VS (Miami International Piano Festival). Sinds 2017 is Libeer artist in residence in Flagey. In het Concertgebouw Brugge is hij gastheer van « Salon Libeer », een reeks thematische concerten waarbij hij over dat thema in discussie gaat met een denker.

Als solist speelde in het gezelschap van onder meer de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, het Brussels Philharmonic, het Nationaal Orkest van België, deFilharmonie, Sinfonia Varsovia, het New Japan Philharmonic, onder leiding van Trevor Pinnock, Augustin Dumay, Hervé Niquet, Michel Tabachnik, Serge Pehlevanian, Joshua Weilerstein, Enrique Mazzola, Christopher Warren-Green.

Als veelgevraagd kamermuzikant werkt Libeer regelmatig samen met Augustin Dumay, Camille Thomas, Frank Braley, Maria João Pires, Rosanne Philippens… Met violist Lorenzo Gatto brengt hij sinds 2016 de integrale Beethovensonates voor viool en piano.

Sinds 2016 wordt Libeers algemeen management waargenomen door Askonas Holt.

Discografie[bewerken]

Libeer eerste soloplaat,« Lignes Claires » (2015, EPR) wordt unaniem geloofd door de vakpers (5 Diapason, Klara-award beste plaat van het jaar). Bij Alpha verschijnt in 2016 het eerste volume van de integrale Beethovensonates viool/piano met Lorenzo Gatto. Onder de vele prijzen die deze cd in de wacht sleept zijn de Diapason d’Or van het Jaar en een Choc Classica. Ook de cd ‘Réminiscences’ (met celliste Camille Thomas) wordt sterk geapprecieerd : France Musique verkiest ze tot één van de tien beste klassieke opnames van 2016, enkele maanden later wordt in Duitsland ook een Echo Award toegekend.

Varia[bewerken]

In 2016 modereerde Libeer het Canvasprogramma ‘Studio Flagey’. Hij is een graag geziene gast in binnen -en buitenlandse media. Libeer staat ook achter Singing Molenbeek, een muzikaal-sociaal koorproject in de lagere scholen van de Brusselse gemeente Molenbeek.


Prijzen[bewerken]

Externe link[bewerken]