Julien Wolfs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Julien Wolfs (Geldenaken, 1983) is een Belgisch klavecimbelspeler

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Wolfs studeerde eerst klavecimbel bij zijn moeder, Marie-Anne Dachy, aan de Muziekacademie van Geldenaken.

Hij vatte universitaire studies aan en werd met grootste onderscheiding kandidaat in de geologie aan de Universitaire Faculteiten van Namen. Hij beslist echter deze studies niet verder te zetten en zich integendeel op het klavecimbel toe te leggen.

Hij begon hiermee bij Menno van Delft aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij behaalde er zijn Bachelor in 2007 en studeerde er verder om zijn Mastergraad te behalen. Een uitwisseling met het Conservatoire National Supérieur de Musique in Lyon, liet hem toe de lessen te volgen van Françoise Lengellé. Hij vervolmaakte zich ook nog bij Bob van Asperen, Annelie de Man, Blandine Rannou en Davitt Moroney.

Als solist of met ensembles voor kamermuziek trad hij al op in het Festival de l’Eté Mosan, het Festival du Clavecin in Tourinnes, het Printemps des arts de Nantes, het Festival van Vlaanderen, het Festival de Wallonie, het Concertgebouw Amsterdam, de Vredenburg in Utrecht, de Chapelle Royale in het kasteel van Versailles, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Op clavichord heeft hij gespeeld voor de Dutch Clavichord Society.

Op gebied van wedstrijden,

  • in 2006 was Wolfs samen met het ensemble Alea, finalist in de internationale wedstrijd voor kamermuziek ‘Van Wassenaer’.
  • in 2007 behaalde hij de Tweede prijs in het internationaal klavecimbelconcours, in het kader van het Festival Musica Antiqua in Brugge en tevens de publieksprijs. Hij was de eerste Belg die, sinds het begin van het Concours in 1964, laureaat werd.

Julien Wolfs interesseert zich van nabij voor de bouw van klavecimbels, in het atelier van zijn vader, Jean-Luc Wolfs, die een professioneel bouwer is.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Julien Wolfs en 'Les Timbres'