Julius Mertens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Julius Mertens
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Jules Jan Antoon Mertens
Geboren Meerle, 18 februari 1899
Overleden Meer, 8 september 1969
Kieskring Flag of Antwerpen Province, 1928-1997.svg Turnhout
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Landbouwer
Partij Katholiek Verbond van België / CVP
Functies
1926 - 1952 Gemeenteraadslid Meer
1941 - 1952 Burgemeester Hoogstraten
1949 - 1965 Volksvertegenwoordiger
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Landbouw

Jules Jan Antoon Mertens (Meerle, 18 februari 1899 - Meer, 8 september 1969) was een Belgisch politicus voor het Katholiek Verbond van België en de CVP.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Julius Mertens was een zoon van Jozef Mertens en Maria Van Dun. Hij trouwde in 1923 en het gezin kreeg vijf kinderen. Zoals zijn ouders werd hij landbouwer, na middelbaar onderwijs te hebben gevolgd in het Klein Seminarie van Hoogstraten.

Van jongs af trad hij in het verenigingsleven, meer bepaald bij de Boerenjeugd (BJB). Hij werd actief in de talrijke raderwerken van de Boerenbond, op lokaal, provinciaal en nationaal vlak. Zo was hij onder meer actief als voorzitter van de 'Provinciale Zuiveldienst' en de 'Vereniging van Aardbeienkwekers'. Tevens was hij ondervoorzitter van AVEVE, de 'Intercooperatieve Zuiveldienst van Antwerpen' (INZA), de 'Intercooperatieve Poederfabriek ANICO', de 'Nationale Fokvereniging van het Landbouwrijpaard', de 'Landelijke Rijvereniging' en de Zuivelfabriek van Meerle.

Daarnaast was hij bestuurder van de 'Katholieke Veilingsvereniging' te Hoogstraten en bestuurslid van het 'Provinciaal Verbond van Veekweeksyndicaten', het Nationaal en 'Provinciaal Verbond van Veebonden', het 'Provinciaal Comité voor Kunstmatige Inseminatie' en de 'Provinciale Landbouwkamer'. Ten slotte was hij lid van het hoofdbestuur van de Belgische Boerenbond en van de Hoge Landbouwraad.

Op het politieke vlak was hij van 1926 tot 1958 gemeenteraadslid van Meer en van 1941 tot 1952 was hij burgemeester. Tijdens de oorlog was hij lid van het Nationaal Koningsblok. In 1948 werd hij lid van het hoofdbestuur van de CVP Antwerpen en van de Nouvelles Equipes Internationales, de voorloper van de Europese Volkspartij. Hij werd verkozen tot volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Turnhout in juni 1949 en vervulde dit mandaat tot in 1965.

Voorganger:
Jozef Vermeulen
Burgemeester van Meer
1941 - 1952
Opvolger:
Aloïs Rommens