Julius van Brunswijk-Wolfenbüttel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Julius
Herzog Julius von Braunschweig.jpg
Vorst van Brunswijk-Wolfenbüttel
Regeerperiode 1568 - 1589
Voorganger Hendrik II de Jongere
Opvolger Hendrik Julius
Vorst van Calenberg-Göttingen
Regeerperiode 1584 - 1589
Voorganger Erik II
Opvolger Hendrik Julius
Prins-bisschop van Minden
Regeerperiode 1553 - 1554
Voorganger Frans van Waldeck
Opvolger George van Brunswijk-Wolfenbüttel
Huis Middelste Huis Brunswijk (Welfen)
Vader Hendrik II de Jongere
Moeder Maria van Württemberg
Geboren 29 juni 1528
Wolfenbüttel
Gestorven 3 mei 1589
Wolfenbüttel
Echtgenote Hedwig van Brandenburg
Religie Luthers

Julius van Brunswijk-Lüneburg (Wolfenbüttel, 29 juni 1528 - aldaar, 3 mei 1589) was een jongere zoon van hertog Hendrik II van Brunswijk-Wolfenbüttel en Maria van Württemberg. Door een ongeval als kind had hij een kreupele voet opgelopen. In 1568 volgde hij zijn vader op als hertog in Brunswijk-Wolfenbüttel.

Als jongere zoon van de vorst, was hij voorbestemd voor een kerkelijke loopbaan en studeerde onder meer aan de Leuvense universiteit. Maar doordat zijn twee oudere broers sneuvelden in de slag van Sievershausen in 1553, werd Julius troonopvolger. In tegenstelling tot zijn katholieke vader, werd Julius een aanhanger van de protestantisme en lid van het Schmalkaldisch Verbond. Na zijn aantreden in 1568 voerde Julus onmiddellijk het protestantisme in in Brunswijk-Wolfenbüttel. Op economisch gebied voerde hij een mercantilistische politiek en bevorderde hij de mijnbouw en de metaalwinning. Julius stichtte de universiteit van Helmstedt in 1576.

Hij poogde de zelfstandige hanzestad Brunswijk op de knieën te krijgen, door Wolfenbüttel uit te bouwen tot een concurrerende stad. Daarvoor ontbood hij Hans Vredeman de Vries om een vesting- en grachtstelsel aan te leggen en een stadswijk, genaamd Juliusvorstadt. Brunswijk werd uitgebreid met het halve graafschap Hoya en de op de rand van het faillissement verkerende vorstendommen Göttingen en Kalenberg. De bisdommen Halberstadt en Verden schonk hij aan zijn kinderen. Ten slotte liet hij zijn erfgenamen een goed georganiseerd en financieel gezond hertogdom na. Het plan om een kanaal tussen de Wezer en de Elbe aan te leggen is afgeblazen door zijn opvolger.

Julius was gehuwd met Hedwig van Brandenburg (1540-1602), dochter van keurvorst Joachim II van Brandenburg, en werd vader van:

Bron[bewerken]

Grote, H. (2005) Schloss Wolfenbüttel. Residenz der Herzöge zu Braunschweig und Lüneburg.