Jumping Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verslag van Jumping Amsterdam door het Polygoon-journaal in 1967

Jumping Amsterdam is een van de grootste paardensportevenementen van Nederland. Het concours wordt jaarlijks gehouden in de RAI in Amsterdam. Het is bedoeld voor ruiters en -amazones uit binnen- en buitenland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste keer dat Jumping Amsterdam werd gehouden was in 1958 in het "oude RAI-gebouw" in Amsterdam. In 1961 kwam het nieuwe RAI-complex aan het Europaplein gereed en kon Jumping Amsterdam voortaan daar gehouden worden. De eerste jaren was het evenement een groot succes, maar in het begin van de jaren negentig beleefde het evenement een dieptepunt en kon nauwelijks nog meer dan 15.000 à 20.000 bezoekers trekken.

Na een aantal veranderingen en uitbreidingen, zoals een tweede hal met losrijpiste die opengesteld werd voor het publiek, nam de belangstelling weer toe. Vanaf de eeuwwisseling kwamen er alweer meer dan 50.000 bezoekers op het vierdaagse evenement af.

In januari 2009 werd de vijftigste editie van dit evenement gehouden.

De koninklijke familie is een groot fan van Jumping Amsterdam en prinses Beatrix is dan ook een vaste bezoeker van het evenement evenals koning Willem Alexander en zijn vrouw Maxima.

In 2021 en 2022 moest het evenement worden afgelast vanwege de coronapandemie die in 2020 uitbrak, waardoor Nederland begin 2021 en begin 2022 bijna volledig stil lag.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]