Juneteenth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ashton Villa in Galveston (Texas) waar General Order No. 3 werd geproclameerd op 19 juni 1865
General Order No. 3 zoals vrijgegeven door generaal Gordon Granger

Juneteenth (een porte-manteauwoord van June (juni) en nineteenth) is een Amerikaanse feestdag die jaarlijks wordt gevierd op 19 juni. De dag is ook bekend als Freedom Day, Jubilee Day, Liberation Day en Emancipation Day en herdenkt de bevrijding van hen die in de Verenigde Staten als slaven werden vastgehouden.

Het gebruik komt oorspronkelijk uit Texas maar wordt sindsdien in de hele Verenigde Staten gevierd, met wisselende officiële erkenning. De datum verwijst naar 19 juni 1865, de dag waarop generaal Gordon Granger van het leger van de Noordelijke staten en bevelvoerder van het Department of Texas in Galveston, Texas General Order No. 3 afkondigde waarin werd vastgelegd dat alle mensen die in Texas als slaven werden vastgehouden, vrij waren.

De Emancipatieproclamatie van de Unie uit 1862 had de slavernij in Texas en de andere staten die toen in opstand kwamen tegen de Unie, bijna tweeënhalf jaar eerder officieel verboden, en pas met de nederlaag van het leger van de Geconfedereerde Staten in april 1865 werd het mogelijk om een begin te maken met een wijdverbreide handhaving daarvan. Maar Texas was de meest afgelegen van de slavenstaten, met een lage aanwezigheid van troepen van de Unie, dus de handhaving was daar langzaam en inconsequent geweest vóór de aankondiging van Granger. Hoewel Juneteenth algemeen wordt beschouwd als het vieren van het einde van de slavernij in de Verenigde Staten, was slavernij nog steeds legaal en werd het gebruik nog gehanteerd in de grensstaten van de Unie tot 6 december 1865, toen de ratificatie van het Dertiende amendement van de Grondwet van de Verenigde Staten de niet-penale slavernij in het hele land afschafte.

De eerste vieringen dateren uit 1866, waarbij de dag in eerste instantie tijdens kerkelijke gemeenschapsbijeenkomsten in Texas werd gevierd. Het gebruik verspreidde zich over het zuiden en werd meer gecommercialiseerd in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw, waarbij vaak een foodfestival centraal stond. Ten tijde van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging van de jaren '60 werd de feestgedachte overschaduwd door de strijd voor naoorlogse burgerrechten, maar in de jaren '70 groeide het feest weer in populariteit met een focus op Afro-Amerikaanse vrijheid en kunst. In de 21e eeuw werd Juneteenth gevierd in de meeste grote steden in de Verenigde Staten. Activisten voeren campagne voor het Amerikaans Congres om Juneteenth te erkennen als een nationale feestdag. Hawaï, North Dakota en South Dakota zijn de enige staten die Juneteenth niet erkennen, volgens de Congressional Research Service. Van de 47 staten die wel Juneteenth op een of andere manier erkennen, zijn Texas, Virginia, New York en Pennsylvania de enige die het erkennen als een officiële betaalde vakantie voor staatsmedewerkers.

De moderne vieringen zijn veeleer zeer lokaal van aard. Tradities zijn onder andere het voorlezen van de Emancipatieproclamatie, het zingen van traditionele liederen zoals "Swing Low, Sweet Chariot" en "Lift Every Voice and Sing", en het voorlezen van werken van bekende Afrikaans-Amerikaanse schrijvers zoals Ralph Ellison en Maya Angelou. De festiviteiten omvatten rodeo's, straatmarkten, cookouts, familiereünies, parkfeesten, historische re-enactments en Miss Juneteenth wedstrijden. De Mascogos, afstammelingen van de Zwarte Seminoles, die ontsnapten aan de Amerikaanse slavernij in 1852 en zich vestigden in de Mexicaanse staat Coahuila vieren ook Juneteenth.