Jungfernheide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Watertoren in het Volkspark Jungfernheide

Jungfernheide is een voormalig gemeentevrij gebied ("gutsbezirk") en thans een wijk in het Berlijnse stadsdeel Charlottenburg-Nord van het district Charlottenburg-Wilmersdorf. Het Volkspark Jungfernheide (Jungfernheidepark) is in de wijk gelegen.

De benaming is afgeleid van de "juffrouwen" (jungfern) van het nonnenklooster van Spandau.

Het ten oosten van Spandau gelegen bos- en heidegebied werd tot rond 1800 gebruikt als keurvorstelijk en koninklijk jachtgebied. In 1823 werden uit de bosrijke gebieden van Charlottenburg en Tegel de gemeentevrije gebieden Tegeler Forst en Jungfernheide gevormd. Na 1824 werd het gebied gebruikt als militair oefenterrein. Tussen 1896 en 1901 werden in Jungfernheide kazernes gebouwd voor het Luftschiffer-Bataillon Berlin-Jungfernheide. In 1867 werd het station Jungfernheide langs de Ringbahn geopend. Na de Tweede Wereldoorlog werd de luchthaven Berlin-Tegel gebouwd op het grondgebied van Jungfernheide.

Volkspark Jungfernheide[bewerken]

De stad Charlottenburg kocht in 1904 200 ha heidegebied aan om er een stadspark aan te leggen. Het park werd wegens geldgebrek pas aangelegd vanaf 1920. Het werd in 1923 geopend. In 1925 werd er een erepark aangelegd voor de gesneuvelden van Noord-Duitsland uit de Eerste Wereldoorlog.

Een deel van het park ging na de Tweede Wereldoorlog verloren door de aanleg van verkeersinfrastructuur. In het park bevindt zich een ruime waterplas, de "Jungfernheideteich", die gebruikt wordt als plons- en zwembad.