Jungjong van Joseon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jungjong
1488 – 1544
Koning van Joseon
Periode 1506 – 1544
Voorganger Yeonsangun van Joseon
Opvolger Injong van Joseon
Vader Seongjong van Joseon
Moeder Koningin Jeonghyeon
Dynastie Joseondynastie
Jungjong van Joseon
Hangul 중종
Hanja 中宗
Herziene Romanisatie Jungjong
McCune-Reischauer Chungchong

Koning Jungjong, geboren als Yi Yeok, was de elfde vorst van de Koreaanse Joseondynastie. Hij volgde zijn halfbroer, Yeonsangun op die was afgezet.

Jungjong begon zijn regering met het herstellen van de fouten die zijn halfbroer gemaakt had. Zijn liberale politiek sloeg niet aan bij de conservatieve ambtenaren aan het hof. Zij werkten de koning tegen en het lukte hun uiteindelijk om de belangrijkste liberale adviseur van de koning, Jo Gwang-jo, af te zetten en zijn volgelingen te laten executeren.

Hierna verloor de koning zijn feitelijke macht. De regering verzwakte onder de druk van corrupte politici. De interne onrusten zorgden er tevens voor dat naburige landen militaire druk uitoefenden op Korea. Kustplaatsen hadden te lijden van aanvallen van Japanse piraten en ook de Jurchen in het noorden oefenden druk uit op de Joseondynastie.

Jungjong bereikte niet veel tijdens zijn regeringsperiode, maar het was wel een periode van betrekkelijke kalmte ten opzichte van zijn voorganger.

Jungjong werd opgevolgd door Injong.

Jang geum[bewerken | brontekst bewerken]

Jungjong kwam in 2003 weer in de schijnwerpers bij het Koreaanse publiek, toen de Zuid-Koreaanse omroep MBC een soapserie uitzond met de titel Dae Jang Geum over de eerste vrouwelijke arts aan het hof van Joseon.

Volledige postume naam[bewerken | brontekst bewerken]

  • Koning Jungjong Gonghee Hwimun Somu Heumin Seonghyo de Grote van Korea
  • 중종공희휘문소무흠인성효대왕
  • 中宗恭僖徽文昭武欽仁誠孝大王