Junior Enterprise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Junior Enterprise is een lokale non-profitorganisatie die volledig door studenten wordt gerund. De eerste Junior Enterprise werd opgericht in Frankrijk in 1967 en inmiddels zijn er meer dan 280 in heel Europa. In Nederland is in 1987 de eerste Junior Enterprise opgericht in Eindhoven, genaamd UniPartners. Inmiddels zijn er twaalf UniPartners vestigingen door heel Nederland, gevestigd in alle universiteitssteden (Amsterdam, Delft, Eindhoven, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Twente, Utrecht en Wageningen) . In Vlaanderen is er sinds 2007 ook een Junior Enterprise, namelijk AFC (Academics For Companies). Sinds 2018 is ook Junior Consulting, geleidt door studenten van de Universiteit Hasselt, een Junior Enterprise. In Europa is JADE - de Europese Confederatie van Junior Enterprises - een non-profit overkoepelende organisatie van verenigingen. Momenteel bestaat het JADE netwerk uit 14 nationale Confederaties en Raadgevende Leden (landen waar minder dan 3 Junior Enterprises aanwezig zijn). Over het algemeen zijn meer dan 20.000 studenten betrokken bij het Junior Enterprise-netwerk in Europa, verdeeld over 280 Junior Enterprises.

Een Junior Enterprise functioneert als een academisch adviesbureau. Master-studenten en derde jaars bachelor studenten kunnen via een Junior Enterprise opdrachten aannemen uit het bedrijfsleven die aansluiten bij hun opleiding. Op die manier kunnen ze op professionele basis praktische studie-ervaring opdoen en kennismaken met het bedrijfsleven. Anderzijds laat het bedrijven kennismaken met de potentie van studenten en kunnen zij door de non-profitbasis van de organisatie hun projecten met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding laten uitvoeren. Junior Enterprises zijn doorgaans gelieerd aan universiteiten.

Een Junior Enterprise werkt in de eerste plaats in het belang van ondernemende studenten en wordt ook door studenten bestuurd. Haar bestuur omvat in de meeste gevallen een bestuursvoorzitter, een secretaris, een penningmeester, een acquisitie-manager, een public relations manager en een human resources manager.


Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]