Jeneverbes (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Juniperus)
Ga naar: navigatie, zoeken
Jeneverbes
Jeneverbes
Jeneverbes
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Naaktzadigen
Orde: Coniferales
Familie: Cupressaceae (Cipresfamilie)
Onderfamilie: Cupressoideae
geslacht
Juniperus
L. (1753)
Juniperus Phoenicea
Juniperus Phoenicea
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Juniperus Chinensis in Peking, eind 15de eeuw

Jeneverbes (Juniperus) is een geslacht van de coniferen. Het telt een vijftig à zestig soorten, die voornamelijk voorkomen in de gematigde streken van het noordelijk halfrond, maar waarvan een aantal soorten voorkomen in de bergen elders.

In Nederland komt alleen Juniperus communis in het wild voor, met name in duingebieden en op stuifzandgronden. In tuinen zijn jeneverbessen vooral populair als solitair, voor groenblijvende heggen zijn ze minder geschikt dan thuja- of taxussoorten.

Ziekten[bewerken]

Peren en jeneverbessen (vooral de lage, breedgroeiende soorten) die in elkaars omgeving staan, hebben vaak last van roest. Roest is een schimmel die overwintert op de jeneverbes en in het voorjaar overslaat naar de peer. Roest op peren is gemakkelijk te herkennen aan de bruine vlekken op de bladeren. Roest leidt op de peer tot blad- en vruchtverlies. De peer gaat dood als de besmetting jaren duurt en heftig is. Roest op een jeneverbes is minder goed herkenbaar. De takken waarop roest overwintert, gaan vaak dood. Tussen de stam en het blad is dan een verdikking zichtbaar waar de roest gezeten heeft. Er bestaan geen middelen om roest te bestrijden. De enige remedie is het aanhouden van een afstand van liefst 500 meter tussen peren en jeneverbessen.

Soorten[bewerken]

Externe links[bewerken]