Junius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Junius was het pseudoniem van een onbekend auteur die een reeks brieven schreef aan de Public Advertiser, een Londens dagblad, tussen 21 januari 1769 tot 21 januari 1772.

De naam werd vermoedelijk gekozen omdat de schrijver al de namen Lucius en Brutus gebruikt had en de volledige naam wilde gebruiken van Lucius Junius Brutus, de Romeinse patriot. Het pseudoniem kan ook afkomstig geweest zijn van de Romeinse dichter Juvenalis, die vermoedelijk eveneens de nomen Junius had. Volgens sommigen schreef hij vóór, tijdens en na januari 1769 en januari 1772 onder andere schuilnamen.

De brieven van Junius hadden tot doel:

  • het publiek te informeren over hun historische en grondwettelijke rechten en vrijheden als Engelsman;
  • in de schijnwerper te stellen waar en hoe de regering deze rechten had verkracht.

Vooral de regering van Grafton, een Whig Party die Junius als bijzonder corrupt beschouwde, was geviseerd. Deze regering was gevormd in oktober 1768, toen William Pitt de Oudere verplicht was om wegens ziekte ontslag te nemen, en had dezelfde samenstelling als zijn kabinet van juli 1766. Junius vocht voor de terugkeer aan de macht van Chatham toen die genezen was en op slechte voet met zijn opvolgers stond. Grafton nam ontslag in 1770, maar diens opvolger Frederick North voldeed in Junius' ogen evenmin.