Junne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Junne
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Junne (Overijssel)
Junne
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Ommen Ommen
Coördinaten 52° 31′ NB, 6° 29′ OL
Algemeen
Inwoners (2015) 75
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Een vistrap bij de stuw in de Vecht bij Junne

Junne is een zeer oude buurtschap in de gemeente Ommen in de Nederlandse provincie Overijssel. De buurtschap ligt op ongeveer 22 kilometer van Almelo. Junne ligt in een bocht van de Vecht. Deze rivier is vanaf de monding bij Zwolle tot de stuw bij Junne bevaarbaar voor schepen.

Aantal inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 januari 2006 bedroeg het aantal inwoners van Junne 94. [1] In 2009 waren dat er 80, in 2010 70, in 2011, 2012 en 2015 75. [2][3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschapsgronden van Junne zijn van 1872 tot 1932 in eigendom geweest van de familie Lüps. Daarna is het landgoed in handen gekomen van baron M. Bentinck tot Buckhorst uit Beerze. Na de dood van Mw. Bentinck op 29 juni 1938 is het landgoed voor 400.000 gulden verkocht aan verzekeringsmaatschappij Amstleven, het latere Delta Lloyd, nu Nationale-Nederlanden. Medio 2018 is het landgoed verkocht aan verzekeraar a.s.r. voor 25 miljoen euro. Voor de Tweede Wereldoorlog was er in Junne een werkverschaffingskamp, waar op het landgoed van de verzekeringsmaatschappij met rijkssteun en onder leiding van de Nederlandse Heidemaatschappij werkloze arbeiders uit het westen ontginningswerkzaamheden moesten verrichten.

In de bossen rond Junne werd tot eind jaren 60 hout gekapt dat vooral werd gebruikt als mijnhout voor de mijnen in Limburg. Het hout werd per trein vervoerd vanaf de bij de kruising van Beerzerweg en Nieuwe Hammerweg gelegen stopplaats. Het haltegebouw (niet meer dan een uitgebouwde wachterswoning) aan de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal is in 1963 afgebroken.

Enkele boerderijen en woningen in Junne en Stegeren zijn in particuliere handen.

Bij de stuw en zijarm van de Vecht bij Junne is een tweede brug gebouwd over de zijarm van de rivier en is een tweede vistrap aangelegd voor de grotere vissoorten. De bestaande vistrap wordt ook vernieuwd en moet in 2015 aan kleine boten van waterrecreanten de mogelijkheid bieden om de stuw te passeren. Ter plaatse van de uitmonding van de zijarm in de Vecht wordt een kano-oversteekplaats aangelegd. Dit nieuwe inrichtingsplan is bedoeld om de bestaande landschapselementen rond Junne aantrekkelijker te maken, ook in ecologisch opzicht. Naast het plaatselijke toerisme (wandelaars, fietsers) is de stuw bij Junne vooral bij sportvissers populair geworden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Junne van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.